Studiile psihologilor de la Universitatea din Exeter au descoperit că unii oameni se identifică mai puțin ca „persoane carnivore”, după ce au încercat să evite produsele de origine animală în cursul lunii ianuarie. Ce este Veganuary – acest fenomen alimentar „la modă”.
Consumatorii de carne sunt mai susceptibili de a fi dezgustați de carne după ce au participat la Veganuary, arată un studiu. Evitarea produselor de origine animală – și a alcoolului – la începutul anului face schimbări de durată mai probabile, spun cercetătorii, potrivit The Guardian.
Descoperirile sugerează că unele convingeri ale oamenilor în jurul dietei lor sunt susceptibile să le urmeze acțiunile și pot avea implicații pentru oamenii care speră să schimbe alte comportamente, cum ar fi cei care renunță la alcool pentru Dry January.
„În mod normal, ideea este de a educa oamenii mai întâi să-și schimbe atitudinile și, sperăm, că vor ajunge să-și schimbe comportamentul”, a spus Natalia Lawrence, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Exeter. „Dar dacă îi convingi pe oameni să-și schimbe comportamentul timp de o lună, se pare că aceste lucruri merg”. Lawrence a colaborat cu cercetătoarea Sophie Hearn și cu alți cercetători de la Exeter, și a efectuat o serie de studii în privința Veganuary, finanțate de Consiliul de Cercetare Medicală.
Jane Land este cea care a co-fondat campania Veganuary fără carne în 2014, împreună cu Matthew Glover. Veganuary a început în 2014, după ce Jane Land și partenerul ei, Matthew Glover, au venit cu ideea în urma succesului Movember, la care Glover a luat parte. De atunci, alimentele pe bază de plante au devenit populare
Veganuary și alegerile alimentare
Un studiu din jurnalul Frontiers in Nutrition a urmărit 40 de participanți pentru a măsura preferința lor pentru carene înainte și după ce au luat parte la luna abstinenței. S-a constatat că, deși majoritatea participanților au renunțat la consumul de carne, cei care și-au redus cel mai mult consumul de carne au avut mai multe șanse de a avea „dezgust” mai mare pentru carne după aceea.
Sondajele efectuate pe 46 de participanți veganuari anul trecut, publicate în Appetite, un jurnal științific, au constatat că erau mult mai puțin probabil să spună că s-au identificat ca persoane carnivore.
„Știm că identitatea modelează puternic alegerile alimentare, așa că, încurajând participanții să se vadă ca persoane care reduc sau evită carnea, Veganuary poate deschide calea pentru schimbări de durată și pozitive în obiceiurile alimentare”, potrivit cercetătoarei Sophie Hern.
Mecanismul psihologic probabil este că oamenii încearcă în mod inconștient să rezolve o disonanță cognitivă între un comportament – participarea la Veganuary – și o credință – că le place să mănânce carne. Există și alte disonanțe cognitive în jurul consumului de carne pe care oamenii le evită prin raționalizări defensive, a mai spus Lawrence. „Majoritatea oamenilor cred că este greșit să fii crud cu animalele, iar cantități mari de carne din Marea Britanie sunt produse în fermele industriale, despre care aproximativ 75% dintre adulții din Marea Britanie sunt de acord că ar trebui interzise”, a spus ea.
„Deci majoritatea oamenilor nu acționează în conformitate cu valorile lor atunci când mănâncă carne. Dar ceea ce sugerează cercetările este că fie evită să se gândească la asta, fie își spun că animalele au fost bine tratate, fie că trebuie să mănânci carne pentru a fi sănătos”, potrivit sursei.
Veganismul în lume
Când vine vorba de căutări pe internet, cifrele pentru 2020 arată că Marea Britanie a avut cele mai multe căutări Google pentru veganism din lume. În 2019, în Marea Britanie erau 600.000 de vegani. Și, potrivit Societății Vegane, se așteapta atunci ca acest număr să continue să crească, cu veganii și vegetarienii estimați că vor reprezenta un sfert din populația britanică până în 2025.
Desigur, veganismul și vegetarianismul au apărut cu mult înainte ca veganismul occidentalizat să devină popular. Vegetarianismul a fost practicat încă din secolul al V-lea î.Hr. în India și este strâns legat de o serie de tradiții religioase din întreaga lume, cum ar fi hinduismul, jainismul, budismul și sikhismul. Și tofu, o alternativă bine-cunoscută la carne, își are originea în China cu peste 2.000 de ani în urmă.
Când vine vorba de vegetarianism și veganism, principiile de bază sunt similare, ambele implicând consumul de alimente pe bază de plante din motive de mediu, etice, de sănătate sau religioase. Dar, în timp ce vegetarienii exclud în principal carnea, veganii urmează o dietă mult mai restrictivă, excluzând toate produsele de origine animală, precum și orice alimente de origine animală, cum ar fi laptele, ouăle și mierea, după cum notează The Conversation. Există mai multe beneficii atribuite unei diete vegane atâta timp cât aceasta este efectuată în mod corespunzător, dar aceasta este deja altă discuție.
Citiți și: Vedeta care a renunțat la dieta vegană. „Creierul meu nu mai funcționa corect”