În primul parc natural urban din România, aflat la patru kilometri de centrul Capitalei, continuă Proiectul Vara Verde în Văcărești. Indiferent că este vară sau iarnă, toamnă sau primăvară, atât copiii, cât și oamenii mari au parte de activități minunate în acea zonă.
Administrația Parcului Național Văcărești continuă și spre final de luna august proiectul „Vara Verde în Văcărești”, cu o serie de evenimente, pentru toate vârstele. Programul activităților cuprinde, pe lângă tururile ghidate, ateliere de creație și de educație ecologică și spectacole de teatru cu păpuși pentru copii.
Ceea ce a început în iulie a continuat în august și, iată, și pe final de august: toți cei pasionați sunt invitați să participe la activitîțile enumerate, în parcul cu care România se mândrește în ultimul timp.

Evenimente la sfârșit de august, în Parcul Văcărești
SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST
1. Tur ghidat pe tema „Dimineți de vară în Delta Văcărești”
07:45 – Locul de întâlnire: Intrarea în parc dinspre blocurile Asmita Gardens.
8:00 – Startul turului ghidat. Durata turului este de doua ore, pe o distanța de 2 km. Participarea este gratuită, in limita a 60 de persoane iar înscrierile se fac aici: https://www.apnv.ro/…/tur-ghidat-pe-tema-dimineti-de…/
2. Spectacol de teatru cu păpuși pentru copii: „Șoricelul năzdrăvan”
08:30 – Locul de întâlnire: Intrarea în parc dinspre blocurile Asmita Gardens.
9:00 – Începerea spectacolului.
Limita este de 60 de participanți iar înscrierile se fac aici: https://www.apnv.ro/…/spectacol-de-teatru-cu-papusi…/
3. Atelier de creație pentru copii: „Ciupercuțe vesele”
Participanții pot lua parte la acest atelier imediat după spectacolul de teatru cu păpuși sau pot veni la punctul de informare din centrul parcului.
9:30 – Locul de întâlnire, pentru cei care nu participă la piesa de teatru, este intrarea în parc dinspre blocurile Asmita Gardens.
Sunt permiși 60 de participanți iar înscrierile se fac aici: https://www.apnv.ro/…/atelier-de-creatie-pentru-copii…/
„Vara Verde în Văcărești”, în ultima duminică din august
DUMINICĂ, 25 AUGUST
1. Tur ghidat pe tema „Dimineți de vară în Delta Văcărești”
07:45 – Locul de întâlnire: Intrarea în parc dinspre blocurile Asmita Gardens.
8:00 – Startul turului ghidat. Durata: ~2 ore, Distanța: ~2 km. Participarea este gratuită, in limita a 60 de paersoane iar înscrierile se fac aici: https://www.apnv.ro/…/tur-ghidat-pe-tema-dimineti-de…/
2. Spectacol de teatru cu păpuși pentru copii: „Floarea fermecată”
08:30 – Locul de întâlnire: Intrarea în parc dinspre blocurile Asmita Gardens.
9:00 – Începerea spectacolului. 60 de participanți sunt permiși iar înscrierile se fac aici: https://www.apnv.ro/…/spectacol-de-teatru-cu-papusi…/
3. Atelier de creație pentru copii: „Cactuși”
Participanții pot lua parte la acest atelier imediat după spectacolul de teatru cu păpuși sau pot veni la punctul de informare din centrul parcului.
9:20 – Locul de întâlnire, pentru cei care nu participă la piesa de teatru, este intrarea în parc dinspre blocurile Asmita Gardens. 60 de participanți sunt permiși iar înscrierile se fac aici: https://www.apnv.ro/…/atelier-de-creatie-pentru-copii…/
4. Atelier de educație ecologică prin teatru pentru copii
9:50 – Locul de întâlnire (pentru cei care nu participă la activitate imediat după atelierul de creație este intrarea în parc, dinspre blocurile Asmita Gardens.
10:15 – Începerea atelierului, cu 30 de participanți iar înscrierile se fac aici: https://www.apnv.ro/…/atelier-de-educatie-ecologica…/
Bucureștiul se poate lăuda cu Parcul Văcărești
Exemple de arii naturale urbane există peste tot în Europa şi în lume. Berlin are peste 5% din suprafaţă în arii naturale protejate. Londra a demarat un program de înverzire a oraşului, prin care se protejează zonele naturale şi se implementează soluţii inspirate de natură pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.
În Viena, oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, conform Indexului Mercer, ariile naturale ocupă 30% din suprafaţa oraşului. Natura începe să joace un rol din ce în ce mai important în politicile publice și în modul în care este gândită dezvoltarea orașelor.
La acest capitol, Bucureștiul se poate lăuda cu Parcul Natural Văcărești. Spațiile verzi și zonele înconjurate de natură sunt din ce în ce mai căutate chiar și de copiii care vor să scape din aglomerația orașului. Cu o suprafață de 183 de ha de spațiu verde, Parcul Natural Văcărești reprezintă cea mai bună alegere în acest sens. Zona este destinată biodiversității, recreerii și este un spațiu potrivit pentru educație și liniște.

Parcul Văcărești, supranumit și „delta dintre blocuri”
Asociația Parcului are ca scop protejarea și promovarea spațiului verde destinat copiilor și doresc să extindă aceste idei astfel încât fiecare copil să aibă acces la natură autentică și în alte orașele din țară.
Activitățile de explorare a naturii din cadrul Parcului Natural Văcărești nu se limitează doar la o anumită perioadă a anului sau la un singur anotimp. Indiferent că este vară sau iarnă, toamnă sau primăvară, copiii vor avea parte de activități minunate și educative și cu siguranță vor dori să revină în Parcul Natural Văcărești.
Parcul Natural Văcărești este arie naturală protejată și primul parc natural urban din țara noastră. Supranumit și „delta dintre blocuri”, este cel mai mare spațiu verde compact din București. Printre mlaștini și stufăriș conviețuiesc peste 300 de specii de mamifere, pești și amfibieni și specii de plante, unele dintre ele native.
Prin urmare, la patru kilometri de centrul Capitalei avem peste 185 de specii de păsări, 330 de plante, 13 de mamifere, 6 de amfibieni, 5 de reptile, 135 de insecte. În jurul Pacului Natural Văcărești sunt șosele, blocuri, linii de tramvai, un mall, hotel, hipermarket, un târg de mașini și o bază militară. Pe cele 183 de hectare ale Parcului Văcărești a fost și cartier cu case, și groapă de gunoi. Parcul e administrat de Primăria Municipiului București.
Ultima rămășiță dintr-o suprafață cu mlaștini
Terenul numit din 2016 Parc Natural reprezintă ultima rămășiță dintr-o suprafață cu mlaștini, case răzlețe și gropi, într-o depresiune de la marginea Bucureștiului de altădată, numită Valea Plângerii. Mlaștinile au transformat-o într-o groapă de gunoi în care căruțe și camioane vărsau resturi din oraș, care erau apoi înghițite de peisaj.
Groapa, căci așa ajunsese să fie numită, găzduise și Mănăstirea Văcărești (acolo din 1724), ulterior transformată în închisoare. În același spațiu apăruse și un cartier cu case modeste. Ceaușescu a vrut apoi să transforme Groapa Văcărești într-un lac de acumulare, care urma să fie alimentat inițial din Argeș – dar care a ajuns să se tragă, până la urmă, din Dâmbovița. Materialele folosite însă în izolarea bazinului n-au rezistat, așa că apa a început să se scurgă în afara barajului și să inunde zonele vecine. Proiectul a fost abandonat după 1989, iar ca mărturie a rămas digul, din care în timp au dispărut și dalelele și barele. Lipsa intervenției umane din zonă a permis naturii să se refacă, să crească prin beton sau pietriș, potrivit dor.ro.
Citiți și: Anatolian Food Fest: Bucătăria turcească în mijlocul Bucureștiului