În perioada iulie – septembrie, CultART inițiază o vară culturală ce presupune o serie de evenimente menite să celebreze și să democratizeze accesul la cultură, într-un mod autentic, inovator și efervescent.
Totul va fi creat prin intermediul unui mix între scena culturală locală și cea internațională. JazzUP și ArtUP vor fi prezente în diverse locații emblematice din România, oferind publicului experiențe artistice remarcabile, complet gratuite.
Printre experiențele inedite se numără o expoziție organizată sub nivelul Mării Negre, unde o serie de picturi ale celebrului artist Nicolae Grigorescu, dar nu numai, vor fi expuse sub apă, sau un concert senzorial. Locații emblematice din Constanța, Brașov sau București găzduiesc concerte și activități culturale, cu artiști de renume precum Sabin Penea, care va cânta la vioara sa Gagliano, evaluată la 200.000 de euro.
„JazzUP și ArtUP sunt mai mult decât simple festivaluri, ele reprezintă viziunea noastră în ceea ce privește accesul la artă și cultură. Prin aceste două concepte ne-am propus să creăm punți între artiști și public, dorindu-ne să poziționăm scena culturală locală pe harta internațională. Accesul la cultură și crearea unui cadru real de materializare a acesteia sunt aspecte esențiale pentru dezvoltarea unei societăți vibrante și prospere. Și anul acesta ne continăm demersurile de a crea o comunitate artistică puternică, de a oferi și deschide noi orizonturi pentru tinerii talentați, în timp ce încântăm publicul cu momente vii, dincolo de cotidian”, declară Valentin-Ștefan Ștefăniță, președintele Asociației Culturale CultArt si fondatorul celor doua concepte.
Vară culturală cu maraton artistic
Cele două entități vor îmbogăți peisajul cultural, creând astfel o dimensiune unitară care transformă România într-un pol de atracție artistică. JazzUP aduce pe scenă atât artiști consacrați, cât și tineri talentați. Jazzul, cu autenticitatea și spontaneitatea sa, reprezintă un stil de viață efervescent, un mod de a trăi, cât mai autentic. Spectacolele oferite pe scenele JazzUP variază de la jazz clasic la fusion, culminând cu concerte senzoriale.
ArtUP, pe de altă parte, este o celebrare a artei vizuale, transformând spațiile publice în galerii de artă deschise publicului larg.
• ArtUP – Street Art (8-28 iulie) – Constanța
O expoziție unică pe faleza Casinoului Constanța, din Constanța, cu lucrări expuse atât pe uscat, cât și sub apă, promovând cea mai mare expoziție din lume a pictorului Nicolae Grigorescu găzduită de Muzeul de Artă din Constanța. Vizitatorii vor putea admira operele marelui artistist într-un cadru spectaculos subacvatic sau în timp ce se plimbă pe faleza din fața celebrului Cazino Constanța.
• JazzUp Sea Fest (17-21 iulie 2024) – Constanța
Plaja Gaia, Muzeul de Artă, Farul Genovez, Casa cu Lei, Cazino Constanța: un maraton de concerte și activități culturale care vor transforma orașul într-un adevărat hub cultural. Seria de evenimente include modulele JazzUp Young, JazzUp Sea Fest și JazzUp Session, cu concerte și performance-uri live în cele cinci locați iconice. Pe scena JazzUP Sea Fest vor performa artiști precum Eliza Puchianu, Cristina Radu, Joco Orosz-Pal, AmbienTales, AmphiTrio sau Sabin Penea, care va cânta la vioara sa Gagliano, evaluată la 200.000 de euro, aducând o notă de eleganță și valoare artistică excepțională festivalului.
• JazzUp Sea Fest on Tour (23-28 iulie 2024) – Județul Constanța și Tulcea
Casa de Cultură Murfatlar, Cetatea Histria, CASTRU ROMAN Ovidiu, Parcul Ion Dobre Năvodari, Piața Ovidiu Constanța sau Grădina Cinemascop Eforie Sud: evenimente menite să aducă muzica și arta mai aproape de comunitățile locale.
• JazzUp Young on Tour (9-11 august 2024) – Brașov
Un eveniment dedicat copiilor, care oferă o platformă unică de educație muzicală, mentorat și dezvoltare artistică. Acesta presupune ateliere interactive, sesiuni de mentorat cu artiști consacrați și oportunități de performance live, menite să inspire și să cultive noua generație de artiști. Asociația Culturală CultART pune la dispoziție peste 40 de instrumente muzicale, de la viori ¼ pentru cei mici până la piane, oferind astfel o gamă variată de experiențe muzicale pentru toți participanții.
• JazzUp Peak Fest (21-25 august 2024) – Brașov
Concerte și activități în locații simbolice din Brașov, inclusiv Artegianale, Banca Națională a României, Mediterra sau Piața Sfatului. Evenimentul combină spectacole de jazz clasic și modern cu sesiuni de improvizație, oferind publicului o experiență muzicală unică și captivantă.
• JazzUp Young & Kids (7-8 septembrie 2024) – București
Un eveniment special dedicat copiilor și părinților, plin de activități educative și muzicale.
Așadar, festivalurile JazzUp și ArtUp sunt ocazii unice de a explora, admira și participa activ la un maraton artistic care va transforma România într-un pol de atracție culturală. Mai multe informații despre evenimente, program și locații, pe www.jazzup.ro.
Toate evenimentele din cadrul festivalurilor sunt oferite în mod gratuit.
Vară culturală și democratizarea culturii
Democratizarea culturii reprezintă un concept care, în state europene precum Franța a intrat într-o amplă dezbatere în corelație cu deschiderea mai mare a muzeului. Spre diferite categorii de public și transformarea sa într-un loc al culturalizării, educației, dar și a petrecerii timpului liber.
În spiritul democratizării culturii, muzeele contemporane nu doar că și-au regândit și reamenajat spațiile expoziționale în funcție de cerințele publicului vizitator, dar au şi organizat, în contextul globalizării, biblioteci moderne, cafenele, spații de joacă pentru copii, multe dintre acestea oferind servicii gratuite vizitatorilor. Cu toate că unele muzee își mai păstrează profilul elitist, acestea au devenit în ultimii ani spații ale promovării nondiscriminării rasiale sau sociale, mijloace ale transferului de cunoaştere iar digitizarea colecțiilor lor, precum și dotarea cu aparatură tehnologică de ultimă generație au devenit o prioritate pentru managementul muzeal.
Ideea prezentului în ceea ce privește cultura este că oricine poate avea acces gratuit, uneori fără prea mult efort, la artă. Trăim într-un secol cu atâtea opțiuni de a petrece timpul liber, încât tot mai multă lume caută arta în galerii și muzee, de asemenea și pe stradă – street art. Este vorba, în egală măsură, despre arta săracului și cea a bogatului, spre deosebire de trecut, când doar cei cu o anumită condiție socială puteau avea acces la artă și cultură.