Căpitanul echipei Petrolul Ploiești, Valentin Țicu, și-a aflat pedeapsa după ce i-a rupt piciorul lui Dragoș Iancu de la Hermannstadt în meciul din SuperLiga României, disputat în urmă cu mai bine de trei săptămâni.
Comisia de Disciplină din cadrul FRF a dictat o suspendare uriașă, de nu mai puțin de 16 etape, împotriva fundașului petrolist. În completarea sancțiunii, deși aproape că nici nu mai contează, trebuie spus că Țicu a primit și o amendă de 10.000 de lei.
În urma acestei pedepse, Vali Țicu (foto sus, în galben) ar urma să revină pe gazon în martie 2024, ceea ce înseamnă că sezonul este, practic, compromis pentru el. De partea cealaltă, dacă procesul de recuperare va decurge normal, Iancu ar putea juca din nou fotbal în ianuarie sau în februarie.
Precedentul Șeroni – Bancu din 2014
Conducerea clubului Petrolul Ploiești a anunțat deja că va face apel împotriva acestei suspendări șocante, sperând ca, așa cum s-a întâmplat în alte cazuri similare, sancțiunea să fie redusă la jumătate. De partea cealaltă, reprezentanții grupării sibiene spun că nu au cerut o suspendare atât de mare.
„ACS Petrolul 52 vs. AFC Hermannstadt – Eliminare Țicu Constantin Valentin (ACS Petrolul 52) – În temeiul art. 63.1.b, raportat la art. 63.2.4.a teza 3 din RD, se sancționează jucătorul cu suspendare pentru 16 (șaisprezece) meciuri și penalitate sportivă de 10.000 lei”, apare pe site-ul oficial al celor de la LPF.
Sancțiunea dictată de comisia FRF ne-a lăsat și pe noi perplecși și o considerăm mult prea dură, asemenea multor oameni de fotbal, chiar ilogică dacă este să ne gândim la precedentul Șeroni-Bancu, care a avut același deznodământ.
Pentru cine nu își mai amintește, într-un meci disputat în octombrie 2014 în optimile de finală ale Cupei României, Șeroni, care pe atunci juca la FC Viitorul, a încercat o deposedare prin alunecare la Bancu. Din nefericire, gheata fundașului s-a dus direct pe gamba piciorului fotbalistului Universității Craiova, provocându-i acestuia o fractură de tibie și peroneu. În urma acelei intrări criminale, Șeroni a primit 16 etape de suspendate care, în urma apelului, i-a fost redusă la una singură.
O „alunecare” nefericită a dus la accidentarea horror a lui Dragoș Iancu
Este clar pentru toată lumea că nimeni nu își dorește să vadă pe terenul de fotbal o accidentare horror precum cea suferită de Iancu, însă, din păcate, acestea se întâmplă. Nu degeaba se spune că fotbalul se numără printre cele mai dure sporturi…
Ne aducem aminte de momentul în care Țicu „a băgat” alunecare la Iancu, a fost o intrare dură, însă lipsită de intenția de a-și nenoroci adversarul, iar de acest aspect suntem siguri că membrii comisiei de disciplină nu au ținut cont, ci doar de consecința faultului comis de căpitanul petrolist.
„Vreau doar să prezint scuze publice lui Dragoș Iancu, familiei lui, clubului Hermannstadt. Îmi pare rău. Inițial am avut impresia că eu am luat fața mingii, nici prin gând nu mi-a trecut ce s-ar putea întâmpla. Vreau să-mi cer scuze publice, sper să fie bine. Toată puterea și rugăciunile mele se duc către el, să revină cât mai repede. Îmi pare rău că a ieșit așa, nu știu dacă s-a pus vreodată problema din partea mea să fac vreun gest nesportiv”, declara Valentin Țicu la sfârșitul meciului în care l-a accidentat grav pe Iancu.
În același timp, comisia se pare că a omis un alt detaliu, spunem noi important. Cine a văzut acele imagini dureroase a putut observa că nu piciorul stâng, cel cu care l-a lovit Țicu pe jucătorul sibian, a fost cel care i-a provocat lui Iancu teribila accidentare. Din dinamica mișcării, glezna lui Iancu a fost prinsă în mod nefericit pe gazon, sub genunchiul celuilalt picior al ploieșteanului, ceea ce a dus la acea accidentare foarte gravă.
De la omenie, la o propunere nesăbuită
Ce a urmat pe teren, știm cu toții: un Iancu în lacrimi de durere, panică în rândul celorlalți fotbaliști, stupoare în tribune, paramedici în acțiune și un Țicu pur și simplu dărâmat. Dragoș Iancu a fost diagnosticat cu fractură de peroneu, maleolă și ligamente și a fost supus unei intervenții chirurgicale care a durat peste patru ore. Imediat după operație, Țicu l-a vizitat pe Iancu la spital pentru a-l încuraja și pentru a-și arăta tot sprijinul de care sibianul avea nevoie.
Un gest firesc și normal. Însă, la scurt timp după asta, președintele formației Hermannstadt, Dani Coman, a dezvăluit că fotbalistul Petrolului i-ar fi propus lui Iancu să îi plătească în fiecare lună 1.000 de euro în schimbul unei foi prin care să i se reducă suspendarea. Din păcate pentru Țicu, această hârtie ar fi ajuns pe masa Comisiei de Disciplină, iar membrii acesteia au considerat-o o probă importantă în „dosar”.
Miercuri, 18 octombrie, la mai bine de strei săptămâni de la accidentarea gravă a lui Iancu, a venit verdictul: 16 etape suspendare pentru Valentin Țicu. Însă, nu putem să nu ne întrebăm de ce așa mult, când toți ne așteptam ca Țicu să „stea” cel mult opt etape? De ce a fost nevoie de o sancțiune atât de dură? Și ne punem aceste întrebări tocmai prin prisma precedentului despre care am vorbit anterior. Apoi, ne mai întrebăm cine și ce are de câștigat din această sancțiune exagerată?
Mai mult decât atât, dincolo de caracterul educativ și corectiv al sancțiunii, în clipa în care au decis să-l suspende 16 etape pe Țicu, oare membrii comisiei s-au gândit ce consecințe va avea această sancțiune asupra carierei tânărului și promițătorului fotbalist de la Petrolul? Noi ne-am încumeta să spunem că NU, nu s-au gândit la acest lucru. Tot ceea ce îi rămâne lui Țicu în acest moment este să spere că, la recurs, suspendarea îi va fi redusă la jumătate, așa cum, de altfel, s-a mai întâmplat. Pentru că, în caz contrar, s-ar crea un alt precedent periculos. Să sperăm că, totuși, nu se va ajunge acolo…