Praful va face aerul greu de respirat. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că un val de praf din Asia Centrală va traversa România miercuri și joi, afectând calitatea aerului.
Val de praf din Asia peste România
Valul de praf va fi adus din deșertul Karakum, din Turkmenistan, și va traversa Marea Caspică până în Ucraina, Republica Moldova și România. Conform prognozelor meteorologice, există posibilitatea ca, în urma averselor din regiunile estice și nord-estice ale țării, să apară depuneri de praf.
Avertizarea ANM referitoare la valul de praf din Asia
„În perioada 3 septembrie, ora 19:00 – 5 septembrie, ora 23:00, circulația aerului, predominant nord-estică, va favoriza avansul dinspre partea central-sud-vestică a Asiei (zona deșertului Karakum) a unei mase de aer încărcată cu particule de praf, către estul Europei și deasupra României. Din prima parte a nopții de joi spre vineri (5/6 septembrie), masa de aer încărcată cu particule de praf se va îndepărta de țară”, au anunțat reprezentanții ANM, citați de Libertatea.
Avertisment pentru populație: Pericolele prafului inhalat
Specialiștii avertizează că particulele de praf pot provoca probleme de sănătate odată ce sunt inhalate. Printre afecțiunile posibile se numără alergiile și problemele respiratorii. Medicul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a explicat cum afectează acest fenomen persoanele sănătoase și pe cele cu afecțiuni pulmonare:
„În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere, cu iritații la nivelul gâtului, al nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, a precizat medicul, conform Mediafax.
Este recomandat ca oamenii să fie vigilenți și să ia măsuri de precauție, mai ales cei care au probleme de sănătate. Purtarea măștilor de protecție și limitarea activităților în aer liber sunt câteva dintre măsurile sugerate de specialiști pentru a minimiza expunerea la particulele de praf din aer.