Vaccinurile folosite pentru a combate epidemia de mpox care se răspândeşte în Republica Democratică Congo (RDC) şi în ţările vecine ar putea să nu ajungă în această parte a Africii Centrale în următoarele luni. Chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ia în considerare declararea acestui focar o urgenţă de sănătate publică, exemplul provine de la agenţia sanitară din Africa.
Focarul din Africa a declarat urgență de sănătate publică
În urma unei declarații făcute de Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC Africa), s-a stabilit marți că focarul din această regiune este o urgență de sănătate publică la nivel continental. Miercuri, un grup condus de Organizația Mondială a Sănătății se va întruni pentru a decide dacă acest focar reprezintă sau nu o amenințare la nivel internațional.
Chiar dacă speranţa experţilor este ca aceste reuniuni să stimuleze acţiuni la nivel mondial, există încă multe obstacole de trecut. Sunt probleme legate de stocurile limitate de vaccinuri, finanţare şi alte boli care se răspândesc rapid.
“Pentru a limita răspândirea bolii, este crucial să declarăm o situație de urgență”, a declarat Jean-Jacques Muyembe-Tamfum, directorul Institutului Național pentru Cercetări Biomedicale (INRB) din RDC. El are speranța că această măsură va asigura resurse financiare pentru monitorizare și va facilita accesul la vaccinuri în țară.
Provocările în gestionarea epidemiei de mpox în Africa
Şeful INRB a admis că este o misiune dificilă într-o ţară atât de mare, unde sistemul medical şi fondurile umanitare sunt deja solicitate la capacitate maximă din cauza conflictelor și outbreak-urilor de alte boli precum rujeola și holera. Noi suntem hotărâţi să facem tot ce putem pentru a ajuta și am încredere că vom găsi soluţii pentru aceste probleme.
Emmanuel Nakoune, expert în mpox la Institutul Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană, a subliniat că dacă marile declarații rămân doar cuvinte și nu sunt puse în practică, nu se va observa nicio diferență.
În ultima săptămână, CDC Africa a anunțat că au primit fonduri de urgență în valoare de 10,4 milioane de dolari din partea Uniunii Africane pentru a lupta împotriva epidemiei de mpox. Directorul general al organizației, Jean Kaseya, a precizat marți că există un plan bine stabilit pentru a furniza 3 milioane de doze de vaccin în acest an, însă nu a oferit mai multe detalii.
Chiar dacă planurile de lansare a vaccinării în RDC sunt în plină desfășurare, sursele implicate afirmă că doar 65.000 de doze vor fi disponibile la început și este puțin probabil ca campaniile de vaccinare să înceapă până în luna octombrie, cel mai devreme.
Epidemia de mpox din Africa
Potrivit Africa CDC, în acest an, au fost raportate peste 15.000 de cazuri suspecte de mpox și 461 decese în Africa, cu majoritatea la copii din RDC.
În acest an, o altă formă a virusului a izbucnit în taberele de refugiați din estul Republicii Democrate Congo și s-a răspândit în țări precum Uganda, Burundi, Rwanda și Kenya. Acesta este un eveniment fără precedent, cu aceste țări confruntându-se pentru prima dată cu acest virus nou.
În 2022, varianta globală a virusului s-a răspândit în mare parte printre bărbaţii bisexuali şi homosexuali, provocând focare în Coasta de Fildeş şi Africa de Sud. Această situaţie a determinat OMS să declare stare de urgenţă internaţională, după aproximativ 10 luni.
Pentru a combate o boală endemica care afecteaza populația din mai multe regiuni din Africa de zeci de ani, au fost folosite două vaccinuri: Jynneos de la Bavarian Nordic și LC16, fabricat de KM Biologics. Deși niciunul dintre aceste vaccinuri nu a fost disponibil în RDC sau în alte părți ale Africii înainte de studii clinice, doar LC16 este aprobare pentru a fi utilizat la copii.
RDC a aprobat vaccinurile mpox
În RDC, autoritățile de reglementare au aprobat în iunie utilizarea vaccinurilor pe teritoriul țării. Cu toate acestea, guvernul nu a solicitat încă oficial vaccinurile de la producători sau de la guverne precum Statele Unite, care doresc să facă donații prin intermediul Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI). Se speră că acest lucru se va întâmpla în curând pentru a ajuta la controlarea epidemiei.
Cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, mpox este o boală virală care poate fi transmisă de la animale la om sau prin contact direct cu o persoană infectată. Aceasta provoacă simptome similare gripei și poate rezulta în leziuni purulente ale pielii.
CITIȚI ȘI: Mpox ar putea fi „urgență de sănătate publică”, potrivit Uniunii Africane