Vacanțele românilor se transformă: liniștea autentică din mediul rural, tradițiile și natura îi determină pe turiști să dea un sejur cu SPA sau masaj pe plimbările cu căruța, vizite la fermă sau statul la gura sobei.
Șirnea, Fundata sau Bran se numără printre cele mai căutate destinații autohtone de turism rural, potrivit Radio România Brașov.
Vârful rezervărilor pentru retreat-uri la sate este între Crăciun și Revelion. Dar, românii aleg să petreacă un concediu la țară și în minivacanțe.
„Turismul în România s-a diversificat foarte mult în ultimii ani, mai ales după pandemie. Și partea aceasta de turism rural, pentru că sunt puncte gastronomice locale, pentru că sunt tradiții, pentru că gazdele noastre își pun ospitalitate în valoare. Poate mai sunt mai calde decât, nu știu, la un hotel de lanț internațional, iar prețurile nu sunt foarte mari. O să găsim și prețuri de la 150 lei pe noapte, cu pretenții mai mici, dar și la 500 sau 600 lei pe noapte, dacă ne ducem într-o zonă în care avem condiții de lux cum ar fi lampinguri pentru fiecare, ciubere cu apă încălzită în peisajul hibernal”, spune Adrian Voican, vicepreședintele ANAT, potrivit sursei.
Noutăți în vacanțele românilor: cererea pentru retreat-uri
Față de anii trecuți, cererea pentru retreat-uri la sat a crescut cu 30%, potrivit celor mai noi date ale unei unități de cazare care oferă astfel de pachete, aflată în primul sat turistic din România.
Turismul rural își face tot mai mult loc în preferințele turiștilor care caută frumusețea naturii, ospitalitatea gazdelor, calitatea serviciilor și experiențe noi în locuri uitate de lume. România e prezentă, de altfel, în topurile internaționale cu locații de ecoturism inedite, care rivalizează cu destinații consacrate din Franţa, Austria, Spania, Italia, Grecia.
Satele Rimetea, Șirnea, Biertan, Racoș, barajul Oașa, Insula Sacalin sunt câteva dintre destinațiile care îi farmecă pe români și străini deopotrivă datorită frumuseții lor care vine la pachet cu experiențe memorabile.
Satul Șirnea, din comuna Fundata, a fost declarat destinație turistică în perioada interbelică, fiind cel mai vechi sat turistic. Peisajele sunt impresionante, oamenii locului sunt ospitalieri, iar produsele locale sunt delicioase, potrivit g4media.ro. O alegere excelentă poate fi și satul medieval săsesc Biertan, din Sibiu, considerat drept unul dintre cele mai frumoase din Transilvania și inclus în Patrimoniul Național UNESCO din 1993.
O destinație turistică unică, aflată la 30 km de Sighișoara, căreia trebuie să îi alocați o zi pentru a o vizita cum se cuvine. Incursiunea poate începe cu biserica fortificată, apoi cu o vizită prin sat, unde pot fi admirate casele tradiționale.