Vacanța, un lux pentru cei mai mulți români. Potrivit legislației europene, angajații din statele UE trebuie să beneficieze de un minim de 20 de zile de concediu anual plătit, dar acest lucru nu este posibil întotdeauna. În România, 6 din 10 persoane nu își permit anual să plece o săptămână, fiind cel mai mare procentaj din UE.
Toți salariații europeni au dreptul la minim patru săptămâni de concediu plătit anual, însă pentru românii vacanța este un lux.
Unele state stabilesc mai multe zile de concediu, în timp ce alte țări au stabilit un calendar de sărbători legale care pot fi folosite pentru a maximiza concediul anual. Potrivit serviciilor europene de ocupare a forței de muncă (EURES), concediul îmbunătățește sănătatea fizică și mentală, contribuind și la creșterea productivității muncii. Concediul anual plătit minim prevăzut de lege este diferit de la un stat membru la altul, fiind cuprins de la 20 de zile pe an în cele mai multe din statele UE până la 25 de zile în unele țări.

Deși angajații beneficiază de zile de concediu, posibilitatea de a călători ar putea fi o problemă.
În 2022, aproape trei din 10 persoane din UE (29%) nu și-au permis o vacanță anuală de o săptămână departe de casă. Dintre țările membre ale UE, România a înregistrat cel mai mare procent de persoane aflate în această situație, marea majoritate (63%) neputându-și permite o vacanță de o săptămână.

Procentul a fost mai mare de 40% în patru țări, respectiv Grecia (49%, Bulgaria (44%), Croația (42%) și Ungaria (41%). În Suedia, doar 10% dintre salariați nu și-au permis o vacanță de o săptămână, procentul fiind de 12% în cazul Finlandei, de 13 % în cazul Olandei. În Germania, procentul a fost de 22% iar în Franța de 25 %.
Citiți și:
Tucker Carlson, de neoprit: „Fără bani pentru Kiev”