Vacanța de iarnă 2024-2025 se apropie cu pași repezi și toată lumea încearcă, de obicei, să „rememoreze” câte zile libere au elevii, dar și angajații.
Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, vacanța de iarnă începe sâmbătă, 21 decembrie 2024, și se încheie marți, 7 ianuarie 2025. Astfel, elevii revin la cursuri miercuri, 8 ianuarie 2025. În total, ei vor beneficia de 18 zile libere în această perioadă, acoperind sărbătorile de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan.
Această vacanță marchează trecerea dintre modulul al doilea al anului școlar, desfășurat între 4 noiembrie și 20 decembrie 2024, și modulul al treilea, care începe pe 8 ianuarie 2025 și continuă până la vacanța din februarie („vacanța de schi”), stabilită individual de inspectoratele școlare.
Angajații din România au dreptul, prin lege, la următoarele zile libere în perioada sărbătorilor de iarnă:
- 25 și 26 decembrie 2024 (miercuri și joi) – Crăciunul;
- 1 și 2 ianuarie 2025 (miercuri și joi) – Anul Nou;
- 6 și 7 ianuarie 2025 (luni și marți) – Bobotează și Sfântul Ioan.
Vacanța de iarnă 2024 – 2025 facilitează planificarea din timp
Prin urmare, zilele libere ale angajaților însumează cel puțin patru zile libere legale doar în ianuarie 2025. Însă, în funcție de politica fiecărei companii sau instituții, există posibilitatea acordării de „punți” care să lege aceste zile de weekenduri, extinzând durata vacanței. De exemplu, dacă angajatorii decid să ofere liber vineri, 27 decembrie 2024, sau să prelungească vacanța la începutul lui ianuarie, angajații ar putea beneficia de o vacanță mult mai generoasă.
Așadar, pentru elevi și profesori, structura vacanței este deja clară, facilitând planificarea din timp. În schimb, angajații vor afla ulterior dacă zilele libere vor fi legate prin punți de weekend, notează antena3.ro.
Două mini-vacanțe în luna ianuarie
Ziua de 24 ianuarie. Ziua Unirii Principatelor Române, care cade vineri, va oferi și ea o minivacanță, numărul liberelor pentru bugetari ridicându-se la 10, în prima lună din anul 2025. În funcție de specificul profesiei, angajații pot fi chemați la serviciu și în zilele libere.
Cu mențiunea că salariații ar trebui să primească ceva compensații, adică zile libere acordate în termen de cel mult 30 de zile. De altfel o măsură prevăzută în Codul Muncii și care trebuie respectată de fiecare angajator în parte. În situațiile în care nu se pot acorda zile libere, angajații vor beneficia de un spor la remunerația de bază.
Sporul nu poate fi mai mic de 100% din valoarea salariului de bază aferentă muncii prestate în programul normal de lucru. Pentru angajatorii care nu respectă prevederile legale, legiuitorul a prevăzut amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit Euronews.
Citiți și: Vacanțele românilor se transformă: Se cer retreat-uri la sat