Președintele Klaus Iohannis a spus dacă România nu va trimite combatanți în Ucraina. În ceea ce privește achizițiile pentru apărare, șeful statului a subliniat dificultățile legate de lipsa unei bugetări multianuale. Iohannis a menționat că s-a discutat la nivel european despre necesitatea îmbunătățirii regulilor de achiziții publice, pentru că planificarea achizițiilor militare cu bugete anuale este foarte dificilă.
Va trimite România militari în Ucraina? Iohannis: „Este simplă discuţia”
Întrebat dacă ia în calcul trimiterea de militari în Ucraina, Iohannis a răspuns: „România nu va trimite combatanți în Ucraina, este simplă discuția și cred că cu asta s-a și terminat.”
Klaus Iohannis: „La Apărare s-au cheltuit foarte mulți”
Referitor la cheltuielile pentru înzestrarea armatei, președintele Klaus Iohannis a explicat că acestea s-au complicat din două motive: cererea globală crescută de armament și inflația care a afectat bugetele tuturor.
„ Iar cheltuielile pentru înzestrare – lucrurile s-au complicat, din două motive. Unu, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi, și atunci nu mai este chiar așa de ușor de făcut o achiziție. Doi, inflația pe care am avut-o a stricat un pic socoteala și în această zonă. Dar, în bună măsură, deja s-a corectat această cheltuială, fiindcă la Apărare s-au cheltuit bani foarte mulți chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni care au fost planificate a fi achiziționate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii despre așa ceva. Poate odată o să avem, fiindcă nu poți să planifici achiziții militare cu bugete anuale decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta și nu le are nimeni pe stoc. Ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează peste mai mulți ani.”, a completat șeful statului.
Șeful Statului Major al Apărării: „Iată de ce apăsăm pedala apărării naționale”
Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a declarat că preconizările privind războiul din Ucraina indică o posibilă escaladare a conflictului. El a subliniat că România se pregătește pentru această eventualitate și, în acest context, este necesară întărirea armatei.
“Realitatea curentă este marcată de complexe provocări de securitate. Mai mult chiar, prezentul unor întregi comunităţi ale lumii este marcat de război. Prognoza pe care o facem realităţii de mâine include dezvoltări şi scenarii dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară.
Ne găsim pe timp de pace, dar realitatea curentă e marcată de complexe provocări de securitate. Prezentul e marcat de război. Prognoza include dezvoltări de scenarii, dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Pentru diminuarea acestei probabilități mizăm în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât în plan național, cât și aliat. Iată de ce apăsăm pedala apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare”, a declarat şeful Statului Major al Apărării.
Declarațiile șefului Armatei au fost făcute la deschiderea expoziției Black Sea Sea Defence and Aerospace.
Iohannis: „România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării”
Despre afirmația șefului Statului Major al Armatei, care spunea că trebuie accelerat acest proces de înzestrare, Iohannis a precizat că „România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziții publice de multe ori întind procesul, artificial, foarte mult.”
Președintele României a adăugat că s-a discutat și la alt nivel despre necesitatea îmbunătățirii regulilor de achiziții publice în UE pentru a accelera acest proces.
Președintele României, Klaus Iohannis s-a aflat miercuri la Zărneşti, judeţul Braşov, unde a vizitat Parcul Naţional Piatra Craiului, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale.