Comisia pentru mediu a Camerei Deputaților, condusă de deputata USR Diana Buzoianu, va invita marți la ora 10:00 conducerea Romsilva pentru a oferi explicații cu privire la dispariția a peste 33 de milioane de lei din conturile autorității, conform informațiilor preliminare de la corpul de control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Este inacceptabil ca zeci de milioane de lei prevăzute pentru împăduriri, pentru întreținerea drumurilor forestiere, pentru dezvoltarea infrastructurii necesare depozitării lemnului, pentru regenerarea pădurilor să dispară din conturile autorității. Mai mult decât atât, suntem în situația în care se acordă prime substanțiale foștilor directori, care ulterior sunt reangajați, cumulând pensia cu salariul. Acești directori cu milioane de lei în conturi nu pot arăta concret ce au făcut pentru pădurile din România. Sper că domnul Marius-Dan Siiulescu, director general, ne va lămuri. Vorbim, totuși, de o comoară națională și cum o lăsăm sau nu generațiilor viitoare”, a declarat Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru mediu a Camerei Deputaților, arată comunicatul de presă al USR.
Printre subiectele de interes care vor fi discutate se numără:
-reorganizarea Romsilva, inclusiv prin comasarea celor 41 de direcții silvice județene
-cumulul pensiei cu salariul: Situația în care foști directori ai Romsilva au beneficiat de prime substanțiale la pensionare și ulterior au fost reangajați în funcții de conducere, cumulând pensia cu salariul
-situația financiară a Romsilva: Lipsa a peste 33 de milioane de lei din fondul de conservare și regenerare a pădurilor, care nu au ajuns să fie folosite pentru lucrările prevăzute în lege.
Fechet Mircea, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, despre situația Romsilva

„Verificările de la Romsilva au evidențiat lipsa a 24,7 milioane lei din Fondul de conservare și regenerare a pădurilor”.
Pe 13 martie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că verificările efectuate de Corpul de control al Ministerului Mediului la Romsilva au relevat lipsa a 24,7 milioane de lei din Fondul de conservare și regenerare a pădurilor și 8,7 milioane de lei din Fondul de accesibilizare.
El a mai anunțat că Guvernul a aprobat modificarea Statutului personalului silvic și a eliminat „bonusurile nerușinate la pensionare”, care, numai în ultimii doi ani, au costat Romsilva „peste 194 de milioane de lei” și de care au beneficiat „1.267 de persoane”.
Corpul de control a descoperit că 12 direcții silvice au înregistrat pierderi constante în ultimii 5 ani, iar în cazul a opt dintre acestea, cheltuielile cu personalul depășesc de până la trei ori veniturile totale, a mai spus ministrul.
„Deocamdată am constatat că din Fondul de conservare și regenerare a pădurilor lipsesc 24,7 milioane lei, iar din Fondul de accesibilizare lipsesc 8,7 milioane lei. Aceste două fonduri au regim special, având surse certe de constituire și destinație clară și orice leu cheltuit pentru alte obiective decât cele menționate mai devreme necesită o justificare extrem de solidă”, a explicat Fechet, care a prezentat concluziile preliminare ale Corpului de control, rezultate în urma verificărilor efectuate la sediul central al Regiei Naționale a Pădurilor.
„O altă concluzie este legată de valoarea premiilor acordate în ultimii cinci ani fără respectarea prevederilor legale. Discutăm de alți zeci de milioane de lei, o sumă constatată, de altfel, și de auditul Curții de Conturi, ce se desfășoară chiar acum la Regia Națională ‘Romsilva’. Totodată, salut faptul că 39 de persoane cu funcție de conducere – ne referim la directori, bineînțeles – din 19 direcții silvice care au avut performanțe slabe nu vor mai primi indemnizația de conducere. Aceasta era de 30% în plus față de salariul de bază, însă nu putem accepta ca ineficiența să fie încurajată sau premiată”, a adăugat Fechet