Miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat angajamentul său de a crea o echipă de comisari cu un număr echilibrat de bărbaţi şi femei. Deşi acest lucru nu s-a întâmplat până acum, vom continua să lucrăm pentru a atinge acest obiectiv important. Este regretabil că egalitatea de gen în funcţii de responsabilitate nu se realizează automat şi trebuie să fie căutată şi promovată în mod activ.
Ursula von der Leyen a fost realeasă pentru al doilea mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene și a cerut guvernelor europene să propună câte un bărbat și o femeie pentru a forma o echipă de comisari paritari din punct de vedere al genului. Din păcate, doar Bulgaria a respectat această solicitare, restul trimițând doar șaptesprezece bărbați și șapte femei.
“Reprezentăm cetățenii UE, iar jumătate dintre aceștia sunt femei. Pe parcursul carierei mele politice, am luptat pentru ca femeile să aibă acces la funcții de conducere și decizie. Știu din experiență că trebuie să cer acest lucru pentru a-l obține, nu vine de la sine.” Acesta este mesajul pe care l-am transmis Von der Leyen într-o conferință de presă la Bruxelles.
Von der Leyen: Echilibrul de gen în politica europeană necesită eforturi
O politiciană germană a declarat că dacă nu ar fi cerut în mod direct statelor membre să urmărească un echilibru de gen, acesta nu ar exista și mult mai puține femei ar fi nominalizate la poziții importante. Acest lucru ar fi avut consecințe negative asupra progresului pentru egalitatea de gen.
“Fără îndoială, este un proces complicat, dar nu va schimba convingerile mele și determinarea mea. Consider că aspectul de gen ar trebui să fie la fel de important ca aspectele legate de origine geografică, afiliere politică și mai ales experiența politică la nivel înalt.” Așa susține Von der Leyen, oferindu-și punctul de vedere în legătură cu discuțiile recente despre numirile politice egalitare.
În cadrul actualei Comisii Europene, doar 10 ţări sunt reprezentate de femei (8 nominalizate şi 2 poziţii de conducere ocupate de Kaja Kallas şi Ursula Von der Leyen), în timp ce restul sunt ocupate de bărbaţi. Cu toate acestea, dacă politica din Germania ar alege o candidată bulgară în locul politicianului german, numărul femeilor din Comisia Europeană s-ar putea ridica la 17, egalând astfel numărul bărbaţilor prezenţi.
Echipa recent anunţată de Von der Leyen este cu un bărbat în minus faţă de echipa anterioară, care a început mandatul în 2019 cu o proporţie echitabilă între bărbaţi şi femei (15 la 12) şi a ajuns ulterior la 14 bărbaţi şi 13 femei după o demisie. Acest lucru poate fi considerat un pas înapoi pentru egalitate în cadrul instituţiilor Europene.
“Nu am avut ocazia să cunosc toţi candidaţii potenţiali încă. Am discutat cu toţi şefii de stat şi de guvern despre diferite nume şi opţiuni, iar uneori recunosc că poate fi dificil”, a recunoscut Von der Leyen.
Ursula von der Leyen subliniază importanța seriozității în distribuția echilibrată a portofoliilor
Preşedinta Comisiei Europene a menţionat că “uneori un bărbat poate avea o pregătire superioară sau candidata potrivită poate refuza nominalizarea. Deşi există diferite factori care pot influenţa aceste decizii, este important să ne ocupăm de această problemă cu seriozitate,” a explicat ea.
Având toate resursele necesare, Von der Leyen trebuie acum să distribuie toate portofoliile în interiorul comisiei europene, atât pe baza hierarhiei (vicepreşedinţii), cât şi cu privire la responsabilităţile fiecărui comisar. Multe domenii precum economia, industria şi apărarea sunt printre cele mai solicitate de către candidaţi.
Potențialul de a acorda portofolii cu mai mare greutate și posturi de vicepreședinte candidaților de sex feminin poate contribui la soluționarea problemei dezechilibrului de gen.
În timp ce se apropie de preluarea funcției de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a fost invitată să se întâlnească cu liderii grupurilor politice și cu președinta instituției pentru a discuta despre distribuția finală a echipei sale. Este încă neclar dacă această listă va fi făcută publice înainte sau după întâlnirea care va avea loc cu ușile închise pe 11 septembrie.
CITIȚI ȘI: Jocurile Paralimpice de la Paris: România și-a asigurat o medalie prin Camelia Ciripan