Ursula von der Leyen intenționează să candideze pentru al doilea mandat la funcția de președinte al Comisiei Europene. Dacă la început au fost doar speculații, von der Leyen și-a clarificat acum dorința, în timpul unei reuniuni a conducerii CDU de la Berlin.
Update: Președintele României, Klaus Iohannis, salută decizia CDU de a o propune pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de Președinte al Comisiei Europene.
„Salut decizia CDU de a o propune pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de Președinte al Comisiei Europene. Sunt încrezător în dorința sa de a consolida unitatea și obiectivele strategice ale Uniunii Europene și de a lucra pentru soluții concrete pentru toate Statele Membre și cetățenii europeni”, a scris Klaus Iohannis, luni, pe platforma X.
Știrea inițială
Numirea lui Von der Leyen va fi confirmată la începutul lunii martie, în timpul congresului anual al familiei sale politice, Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta. PPE a stabilit 21 februarie ca termen limită pentru depunerea cererilor interne. Congresul Partidului Popular European va avea loc pe 6 și 7 martie, la București. Ea va deveni, apoi, candidata oficială a PPE și a PNL pentru această poziție în cadrul alegerilor europene din luna iunie.
Von der Leyen candidează pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea CE.
Ursula von der Leyen spune că a luat o decizie conștientă
„Iau astăzi o decizie conştientă şi cugetată: doresc să mă prezint pentru un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene”, în urma alegerilor europarlamentare din luna iunie, a confirmat Ursula von der Leyen la conferinţa de presă, după cum relatează și Agerpres.
Cum e văzută Ursula von der Leyen de presa internațională
De-a lungul primului ei mandat, von der Leyen, negociator agil, a promovat legături strânse cu majoritatea șefilor de stat și de guvern, dintre care unii, precum Petteri Orpo din Finlanda și Ulf Kristersson din Suedia, notează presa internațională.
Potrivit aceleiași surse, ea a dezvoltat o bună relație de lucru cu Giorgia Meloni, al cărei grup de dreapta îl reprezintă Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR).
Chiar și politicienii progresiști, precum spaniolul Pedro Sánchez, unul dintre cei mai importanți socialiști din Europa, și-au semnalat disponibilitatea de a o sprijini pe von der Leyen pentru al doilea mandat.
Ce spun sondajele din statele UE
Sondajele efectuate în statele UE arată că o alianţă în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, dar totuşi acestea din urmă nu vor putea împiedica formarea unei majorităţi a celor dintâi.
Președintele Comisiei este numit la discreția liderilor UE după luarea în considerare a rezultatelor alegerilor europene, ceea ce înseamnă că partidul care ajunge în frunte se bucură de privilegiul nescris de a controla executivul. Socialiștii și liberalii împart de obicei locurile de muncă de top rămase între ei.

Citiți și:
Secretul filmului Mihai Viteazul, dezvăluit de Irina Margareta Nistor