Un urs a fost observat din nou în dimineața aceasta în localitatea Ciolpani, iar autoritățile au emis un mesaj Ro-Alert pentru a avertiza comunitatea. Nu se știe încă dacă este vorba despre același exemplar care a pus autoritățile pe jar sâmbătă, dar este foarte posibil.
Ursul de la Ciolpani s-a întors! Nou mesaj RO-Alert
Potrivit informațiilor primite, două echipaje de jandarmi sunt deja în zona DN1, în proximitatea localității Ciolpani, unde animalul a fost remarcat de către un rezident, în jurul orelor 6:50. Aceasta a fost o confirmare a observației cetățeanului care a sunat la numărul de urgență 112. „Noi eram deja în zona respectivă, pentru că de sâmbătă suntem angrenați în această misiune. Misiunea noastră constă în monitorizarea zonei astfel încât cetățenii să nu fie supuși unui pericol”, a declarat Dumitru Dumitru, adjunct la Jandarmeria Ilfov.
„Ursul se află în monitorizarea echipei de intervenție care este constituită potrivit Ordonanței de Urgență 81/2021. Chiar acum eu mă aflu în echipa de intervenție, sunt alături de domnul primar din Ciolpani, alături de ceilalți membri din echipa de intervenție, stabilind calea de urmat pentru perioada următoare”, a precizat reprezentantul Jandarmeriei Ilfov într-un interviu acordat la Antena3.
Cum ajung urșii lângă București
Ovidiu Ionescu, președintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, a explicat cum ajung urșii în apropierea Capitalei.
„Avem o suprapopulație de urși în România, de două ori mai mult decât efectivele optime, și atunci normal că există o presiune care împinge urșii mai tineri, femelele cu puii în locuri care sunt mai puțin propice în mod natural pentru existența ursului. Ei se pot adapta, pot să trăiască foarte bine și în lanul de porumb. Habitatul natural al ursului este pădurea, dar dacă găsește mâncare în coșurile de gunoi și pe terenurile agricole, trăiește foarte bine. În ultimii 20 de ani, arealul ursului s-a extins foarte mult în România, a ajuns în zone în care nu au mai fost niciodată urșii până acum. Din punct de vedere al condițiilor naturale, nu seamănă cu habitatul lor natural, dar e mai ușor de omorât o vacă decât o ciută sau o oaie decât o căprioară pentru că sunt mai ușor de prins. În plus, culturile agricole oferă mai multă mâncare, și atunci populația de urși crește, atunci când nu e otrăvită de oameni“, a spus Ovidiu Ionescu pentru Adevărul.