Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația urșilor care coboară frecvent pe Transfăgărășan și interacționează cu turiștii trebuie soluționată de urgență. Astfel că rrșii „cerșetori” de pe Transfăgărășan vor fi mutați la Zărnești.

Urșii „cerșetori” de pe Transfăgărășan, mutați la Zărnești
În urma unei vizite pe care a făcut-o în zona Lacului Vidraru și Transfăgărășan, ministrul Mediului a constatat că prezența acestor urși pe drumurile publice reprezintă un pericol iminent atât pentru turiști, cât și pentru animalele sălbatice.
“Situația urșilor de pe Transfăgărășan trebuie soluționată. Am mers personal în zona Lacul Vidraru și Transfăgărășan, pentru a evalua situația exemplarelor care ies frecvent la drumul auto și interacționează cu turiștii. Urșii cerșetori de pe Transfăgărășan vor fi capturați și relocați la rezervația de urși Libearty din Zărnești,” a anunțat ministrul Mircea Fechet.
Mircea Fechet: „Suntem la un pas de o reală tragedie”
Problema urșilor care cerșesc mâncare de la turiști pe marginea drumului nu este una nouă, dar a devenit din ce în ce mai gravă în ultimii ani. Ministrul a subliniat că au avut loc multiple accidente și că, fără o intervenție rapidă, riscul unei tragedii este foarte mare.
“Problema acestor urși trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente și, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod! Situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În același timp, se aduce un prejudiciu major speciei,” a afirmat ministrul.
Hrănirea urșilor, pericol pentru turiști și pentru specie
Conform specialiștilor consultați de ministru, comportamentul urșilor din această zonă s-a schimbat radical în ultimii ani, aceștia ajungând să depindă de hrana oferită de turiști. Cerșitul la marginea drumurilor a devenit principala lor sursă de hrană, ceea ce le afectează comportamentul natural și capacitatea de supraviețuire în sălbăticie.
Relocare urșilor la Rezervația Libearty din Zărnești
Pentru a rezolva această problemă, urșii de pe Transfăgărășan vor fi capturați și relocați la rezervația de urși Libearty din Zărnești, un sanctuar recunoscut la nivel mondial pentru excelența în gestionarea urșilor recuperați din captivitate și a altor exemplare.
“Sanctuarul Libearty reprezintă, de ani buni, un model de excelență la nivel mondial în gestionarea, în primul rând a urșilor recuperați din captivitate, dar și a altor exemplare care ajung aici. Efortul echipei care gestionează acest complex este lăudabil și sper să învățăm și noi multe din această experiență. În ceea ce privește urșii de pe Transfăgărășan, cred că acest loc este cel mai potrivit pentru a deveni noua lor casă și îi mulțumesc doamnei Lapis pentru că a acceptat să primească o parte dintre aceste exemplare,” a completat ministrul Fechet.

Relocarea urșilor de pe Transfăgărășan la rezervația Libearty din Zărnești este o măsură necesară pentru protejarea turiștilor, dar și a animalelor sălbatice. Această decizie a va ajuta la prevenirea accidentelor și la restabilirea comportamentului natural al urșilor. În acest mod se pot aduce contribuții și la conservarea speciei.