Rata de obezitate este în creștere în România și va ajunge la 35% până în 2035. Boala se manifestă mai mult la bărbați, estimarea fiind de 40% la nivelul aceluiași an. Obezitatea este o boală de care oamenii din toată lumea suferă de mulți ani, iar aceasta va „exploda” în următorii ani.
În țara noastră, 4 din 10 bărbați, 3 din 10 femei și 3 din 10 copii (băieți) ar putea fi afectați de obezitate până la jumătatea deceniului următor. Acest lucru se va întâmpla dacă România nu va reuși să pună în practică anumite programe de prevenție a obezității.
Aceasta este părerea prof. dr. Cornelia Bala, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și președintele de onoare al Asociației Romane de Educație în Diabet și Obezitate.
Tinerii sunt tot mai expuși la obezitate
Una dintre cauze ar fi faptul că obezitatea nu a fost percepută și gestionată multă vreme ca o boală de către pacienți. În plus, nici lumea medicală nu a prioritizat-o ca atare.
Totodată, stilul de viață s-a schimbat mult în ultimele decenii. Asta a făcut ca noile generații să fie expuse tot mai timpuriu la o alimentație hipercalorică, de tip fast-food. De asemenea tinerii sunt expuși la sedentarism și la timp liber petrecut în fața unor dispozitive.
Într-un interviu acordat HotNews.ro, dr. Cornelia Bala spune că o altă problemă este stigma din jurul obezității. „Trebuie să demontăm cu toții ideea că obezitatea este un defect cosmetic și că este exclusiv vina persoanei respective. Sigur că obezitatea poate fi prevenită cu eforturi, dar dacă cineva, și nu sunt puțini oameni, au ajuns în situația aceasta, nu înseamnă că trebuie să îi stigmatizăm și să nu îi mai tratăm.
De multe ori, obezitatea este considerată o rușine și de aceea se evită discuția aceasta și prezentarea la medic pentru o intervenție corectă și eficientă pe termen lung.”
Cifre îngrijorătoare ale obezității în România
Datele în ceea ce privește obezitatea în țara noastră nu sunt deloc liniștitoare. Potrivit datelor publicate de Atlasul Mondial de Obezitate, la bărbați, în 2020, prevalența obezității, care nu include și supraponderea, era de 28%. Luând în calcul trendurile multianuale, se estimează că în 2035 aceasta va ajunge la 40%, o valoare foarte mare.
În ceea ce privește femeile, prevalența în urmă cu trei ani era de aproape 25%. Și în acest caz, trendul este crescător, iar până la jumătatea deceniului următor va fi de circa 30%.
De asemenea, în anul 2035 este de așteptat ca 35% din populația adultă a României (femei și bărbați) să prezinte obezitate. Rata anuală de creștere a obezității este de 2,1%, fiind clasificată ca o rată mare de creștere.
În rândul copiilor, rata anuală de creștere este estimată la 5,6% pe an și intră în categoria ratelor foarte mari. Iată cum stau lucrurile la fete și băieți:
- la fete, obezitatea era în 2020 în jur de 7% și este de așteptat să crească, până în 2035, până la aproximativ 18%.
- la băieți, în 2020, rata obezității era la 15% și se așteaptă să ajungă la 30% în 2035.
Ratele estimate pentru anul 2035 se referă la situația în care nu reușim să punem în practică programe de prevenție a obezității. Trendul este de creștere în majoritatea țărilor.