Unt cu pudră de canabis făcut în România, la Universitatea de Științe ale Vieții din Iași. Studenții au inventat mai multe produse alimentare în dorința de a oferi alternative mai sănătoase pentru alimentele din comerț. Preparatele urmează să fie brevetate.

Unt cu pudră de canabis made in Romania
În laboratoarele Universității de Științe ale Vieții din Iași, tinerii crează preparate noi, iar unele sunt deja făcute. În zona de lactate, e gata untul făcut cu pudră de canabis, care pare să aibă mai multe beneficii.

„Este un antioxidant puternic și poate preveni bolile cardiovasculare. Reușim să consumăm o bucățică de unt unt și nu va mai fi nevoie să consumăm zahăr, pentru a ne lua energia de care avem nevoie pe parcursul unei zile”, susține coordonatoarea laboratorului, Roxana Rațu, citată de Pro TV.
Mezeluri cu supă de oase
O studentă a reușit să înlocuiască proteinele vegetale din mezeluri cu supa de oase, fără a afecta gustul obișnuit. Susține că proprietățile nutritive ale produselor sunt net superioare folosind această rețetă. În plus, aportul de colagen adus de supa de oase are beneficii extraordinare pentru organism.

„Conține minerale vitamine aminoacizi și aduce beneficii organismului și în plus conține colagen care este foarte important pentru sănătate. Este doar carnea cu supă de oase și condimente”, a explicat Angela Gheorghe, studentă în cadrul aceleiași universități.
Carne cu fum lichid
Răzvan este un student a pregătit produse din carne afumată cu fum lichid și prezintă beneficiile pe carea acest tip de afumare pentru sănătatea noastră.
„Fumul lichid presupune condensarea vaporilor fumului tradițional și transformarea acestuia într-un lichid după o anumită filtrare, ceea ce-l face mult mai sănătos pentru sănătatea umană. La o afumare tradițională, anumiți compuși din fumul clasic se depun pe suprafața produselor”, susține el.

Alimentele viitorului
Directorul departamentului de tehnologie alimentară, Marius Mihai Ciobanu, este convins că aceste rețete create de studenții de la Iași pot sprijini industria alimentară și pe marii producători care sunt în căutare de preparate noi pe care să le comercializeze.
„Nu fac altceva decât să ajute industria. Noi proiectăm produse alimentare, gândim conceptul lor, îl realizăm ulterior în secțiile de procesare și în ultima etapă mergem în laboratoare pentru a le caracteriza”, afirmă Marius Mihai Ciobanu, directorul departamentului de tehnologie alimentară.

Mai multe preparate alimentare create de studenții Universității de Științe ale Vieții din Iași Vor fi brevetate. Inițial vor fi comercializate în sistem intern, în cadrul Universității. Asta până când vor apărea producători interesați de rețetele lor și astfel ar fi găsite la vânzare în magazine.
