Universităţile introduc sesiunea de preadmitere. România adoptă tot modelul american, introducând sesiuni de preadmitere, în 2024, pentru a asigura selecția celor mai pregătiți tineri pentru cursurile lor.
Universităţile introduc sesiunea de preadmitere
Elevii susțin admiterea în primăvară, iar dacă sunt acceptați, nu mai trebuie să treacă prin stresul Bacalaureatului, indiferent de nota obținută. Cei care nu sunt admiși au o a doua șansă în vara aceleiași perioade.
Universitatea Politehnica din București
La Universitatea Politehnică, admiterea începe încă din luna martie. La facultățile de Automatică și Calculatoare, precum și la cele de Electronică și Telecomunicații, elevii susțin examene de admitere. Cei care sunt acceptați acum au un loc asigurat pentru toamnă.
Directorul Universității Politehnica din București a explică, citat de Observator, că acest model este inspirat din practicile universităților din alte țări. Scopul sesiunii de preadmitere este acela de a atrage cei mai buni studenți, indiferent de notele obținute la examenul de Bacalaureat. Cererea pentru domeniul IT este ridicată, dar există interes crescut și pentru alte domenii, precum energie și transporturi, unde piața muncii cere mai mulți specialiști.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș
La UMF Târgu Mureș, deși există o concurență mare, înscrierea nu este suficientă, anunță reprezentanții Universității. Din acest motiv este necesară rezervarea locului în presesiune pentru a asigura un loc la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. La admiterea din iulie, vor fi scoase la concurs doar locurile rămase neocupate în preadmitere.
Academia de Studii Economice din București
La sesiunile de admitere din vară, regulile se schimbă pentru unele universități.
Rectorul Academiei de Studii Economice anunță introducerea unui examen de admitere la două dintre facultățile din ASE. Acestea sunt Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE) și Facultatea de Drept. Această măsură vine ca răspuns la o concurență mare și la necesitatea de a verifica, înainte de a începe studiile universitare, a cunoștințele de matematică ale candidaților.