Uniunea pentru Economii și Investiții, lansată cu mare pompă de Comisia Europeană, pleacă de la premisa că cetățenii europeni se vor repezi cu entuziasm să își ofere propriile economii pentru a susține planurile Bruxellesului legate de tranziția ecologică, digitalizare și înarmare. Însă Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu mari probleme de imagine, iar încredere clienților este condiția de bază pentru funcționarea sistemului financiar-bancar.
Uniunea pentru Economii și Investiții se bazează pe depozitele europenilor
Uniunea pentru Economii și Investiții a fost lansată miercuri de Comisia Europeană ca o strategie prin care Bruxellesul afirmă că se vor înmulți oportunitățile financiare pentru cetățenii și întreprinderile din blocul comunitar.
Aproximativ 70% (10 trilioane de euro) din economiile cetățenilor europeni sunt deținute ca depozite bancare și numai 30% sunt deținute sub formă de instrumente ale pieței de capital, arată Comisia Europeană.
Depozitele bancare sunt sigure și ușor de accesat, dar de obicei oferă un randament (câștigul din dobânzi) mai mic decât investițiile pe piețele de capital.
Prin urmare, există un spațiu semnificativ pentru a debloca pe deplin potențialul acestui capital, astfel încât să aducă profituri mai bune cetățenilor. Investiția directă pe piețele de capital ar presupune, de asemenea, mai mult sprijin pentru investiții, insistă Bruxellesul.
Uniunea pentru Economii și Investiții presupune un grad sporit de risc
Ce nu arată comunicarea oficială a Comisiei Europene este că, pe piața de capital, nivelul randamentelor oferite este direct proporțional cu al riscurilor.
Cele mai profitabile investiții sunt și cele mai riscante, pe când cele mai sigure oferă un randament comparabil cu cel al depozitelor.
Comisia Europeană pleacă deci de la premisa că cetățenii din țările blocului comunitar vor fi dispuși să își riște economiile pentru a susține financiar proiectele și programele Bruxellesului.
Europenii ar trebui să aibă încredere în establishmentul politic de la Bruxelles, în condițiile în care Green Deal, programul de căpătâi al Comisiei Europene sub conducerea Ursulei von der Leyen, s-a dovedit a fi un eșec răsunător.
Comisia Europeană s-a confruntat în ultimii ani cu proteste masive ale cetățenilor revoltați de prăbușirea nivelului de trai în mai multe țări importante din UE, dar și cu furia agricultorilor și a industriașilor deopotrivă, care acuză la unison Bruxellesul că a distrus prin ”reformele” sale rupte de realitate aceste domenii vitale ale economiei.
Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat în acești ultimi ani, documentul Comisiei Europene care instituie Uniunea pentru Economii și Investiții presupune că cetățenii europeni vor da totul uitării și vor fi participa cu entuziasm la finanțarea și pe mai departe a tranziției verzi și a programului de înarmare.
Asta în condițiile în care un alt proiect al Comisiei Europene, Uniunea piețelor de capital, a murit înainte de a se naște, prin refuzul de participare al guvernelor europene.
Maria Luis Albuquerque, comisarul european pentru servicii financiare, a spulberat posibilitatea ca o piață comună a capitalurilor din cele 27 de membre ale UE să se formeze prea curând, declarând recent că se va încerca în primă instanță o ”coaliție a celor dispuși”, semn că nu toți membrii blocului comunitar ar dori să participe la acest demers.
UE are nevoie de fonduri uriașe pentru investiții
Uniunea pentru Economii și Investiții încearcă să abordeze nepotrivirea dintre economii și nevoile de investiții, având în vedere că nevoile de investiții ale UE sunt estimate la o sumă suplimentară de 750-800 de miliarde euro anual până în 2030 și se estimează că vor fi afectate în continuare de nevoile sporite de apărare, mai arată comunicarea Comisiei Europene.
Acesta va face acest lucru prin creșterea eficienței și a dimensiunii investițiilor prin intermediul piețelor bancare și de capital, inclusiv a investitorilor instituționali, astfel încât companiile să poată atrage din capitalul foarte important din UE.
Acest lucru este esențial, deoarece companiile care conduc schimbările tehnologice se luptă adesea să procure fondurile necesare de pe piețele UE, explică Bruxellesul nevoia atragerii depozitelor cetățenilor europeni în finanțarea proiectelor sale.
”Cu propunerea de astăzi pentru o Uniune a Economiilor și Investițiilor, obținem un dublu câștig. Gospodăriile vor avea mai multe și mai sigure oportunități de a investi pe piețele de capital și de a-și crește averea. În același timp, întreprinderile vor avea acces mai ușor la capital pentru a inova, a crește și a crea locuri de muncă bune în Europa.”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Desființarea autorităților naționale de supraveghere și control

Potrivit Comisiei Europene, formarea Uniunii pentru Economii și Investiții este o responsabilitate comună a instituțiilor UE, a statelor membre și a tuturor părților-cheie interesate, necesitând eforturi concertate și o colaborare strânsă în patru direcții de activitate:
Cetățeni și economii: Economisirea cu amănuntul joacă deja un rol central în finanțarea economiei UE prin depozite bancare, dar ar trebui să aibă posibilitatea, dacă doresc, să își păstreze mai multe economii în instrumente de piață de capital cu randament mai ridicat, inclusiv în vederea pensionării.
Investiții și finanțare: Pentru a stimula investițiile, și în special pe cele din sectoarele critice, Comisia va introduce inițiative menite să îmbunătățească disponibilitatea capitalului și accesul pentru toate întreprinderile, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Integrare și amploare: Reducerea ineficiențelor care decurg din fragmentare va presupune eforturi importante pentru eliminarea oricăror bariere de reglementare sau de supraveghere în calea operațiunilor transfrontaliere ale infrastructurilor pieței, gestionării activelor și distribuirii fondurilor. Acest lucru va permite întreprinderilor să se extindă eficient în întreaga UE.
Supraveghere eficientă pe piața unică: Comisia va propune măsuri pentru a se asigura că toți participanții la piețele financiare primesc un tratament similar, indiferent de locația lor în UE. Aceasta va presupune consolidarea utilizării instrumentelor de convergență, precum și o realocare a competențelor de supraveghere între nivelul național și cel al UE.
Băncile de economisire-creditare devin bănci de investiții
În cele din urmă, Uniunea Economiilor și a Investițiilor urmărește, de asemenea, să consolideze integrarea și competitivitatea sectorului bancar al UE , inclusiv prin aprofundarea uniunii bancare.
Comisia va evalua, de asemenea, situația generală a sistemului bancar pe piața unică, inclusiv competitivitatea acestuia.
Cu alte cuvinte, Comisia Europeană pregătește desființarea autorităților naționale de supraveghere și control, pentru ca întregul proces să fie coordonat de la Bruxelles.
Mai mult decât atât, se dorește transformarea băncilor de economisire-creditare în bănci de investiții, urmând infamul model american ce a stat la baza marii Crize Financiare din 2008.
Procesul nu este însă atât de simplu pe cât prezintă Comisia Europeană, mai ales că se face pe banii deponenților în bănci.
Este cunoscut faptul că încrederea acestor deponenți ține băncile în picioare și nu se știe cum vor reacționa europenii în fața planurilor Bruxellesului de a reforma domeniul financiar-bancar.
Mai ales că istoria recentă le reamintește europenilor și guvernelor naționale din UE cum s-au sfârșit inițiativele Comisiei Europene de reformare a industriei și agriculturii din țările blocului comunitar, fapt ce s-ar putea să nu fie de bun augur pentru Uniunea pentru Economii și Investiții.
Citește și: Mare atenție la depozitele din bănci! Bruxellesul a pus ochii pe economiile europenilor