UniCredit, a doua mare bancă din Italia, a obținut autorizația din partea Băncii Centrale Europene (BCE) pentru oferta sa de 14 miliarde de euro în acțiuni, destinată achiziționării rivalului său mai mic, Banco BPM, conform Reuters.
Oferta UniCredit pentru Banco BPM face parte dintr-o serie de oferte ostile care agită sectorul bancar italian, care, după perioada dificilă de recuperare post-criza din 2008-2012, a înregistrat recent profituri record datorită ratelor ridicate ale dobânzilor.
UniCredit a obținut aprobarea BCE pentru preluarea Banco BPM
UniCredit a anunțat că, duminică, consiliul de administrație a aprobat emisiunea de acțiuni necesară pentru finanțarea ofertei, după ce acționarii și-au dat acordul vineri.
Autoritatea italiană de reglementare a pieței, Consob, urmează să aprobe documentația ofertei în această săptămână, fiind ultimul pas înainte ca UniCredit să poată lansa oficial oferta publică.
Cu toate acestea, banca ar putea aștepta aproximativ o lună înainte de a lansa efectiv oferta, conform unei surse apropiate situației.
Directorul general al UniCredit, Andrea Orcel – un expert în fuziuni și achiziții, care a construit și participații în Commerzbank (Germania) și Generali (Italia) – a subliniat de mai multe ori că nu va pune în pericol randamentele pentru acționari doar pentru a realiza o fuziune.

UniCredit a lansat oferta pentru Banco BPM în noiembrie, la scurt timp după ce BPM a încercat să preia administratorul de fonduri Anima Holding. Achiziția Anima, evaluată la 1,8 miliarde de euro, a devenit mai costisitoare pentru BPM săptămâna aceasta, după ce BCE a emis un aviz negativ privind aplicarea unor reglementări favorabile de capital cunoscute sub denumirea de „compromisul danez”.
Anterior, BPM obținuse aprobarea acționarilor pentru a continua tranzacția cu Anima, chiar și fără beneficiile regimului special, care i-ar fi permis să plătească dividende suplimentare de 1 miliard de euro. Joi, BPM a anunțat că va continua achiziția, indiferent de poziția BCE.
UniCredit are opțiunea de a renunța la oferta pentru BPM în absența acestor beneficii din „compromisul danez” și a subliniat că va monitoriza cu atenție impactul asupra profitabilității și capitalului BPM înainte de a decide pașii următori.
Vineri, UniCredit a declarat că respingerea de către BCE a regimului favorabil confirmă corectitudinea deciziei sale de a oferi acționarilor BPM o primă aproape de zero.