Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională (CPI). Un oficial de rang înalt din guvernul premierului Viktor Orban a confirmat acest lucru la câteva ore după ce liderul israelian Benjamin Netanyahu, urmărit în temeiul unui mandat de arestare emis de CPI, a sosit în Ungaria pentru o vizită de stat.
Viktor Orban l-a invitat pe Netanyahu imediat ce mandatul a fost emis în noiembrie anul trecut, afirmând că hotărârea nu va avea „niciun efect” în Ungaria. În noiembrie, judecătorii CPI au declarat că există „motive rezonabile” ca liderul israelian să fie acuzat pentru crime de război și crime împotriva umanității în timpul războiului dintre Israel și Hamas.
Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională
Ungaria este membru fondator al CPI, care numără 125 de state membre, și va fi prima națiune din Uniunea Europeană care se retrage din aceasta. O retragere nu are niciun impact asupra procedurilor în curs. În timpul unei conferințe de presă comune, Viktor Orban a afirmat că CPI a devenit o „instanță politică”.
Premierul Ungariei a adăugat că decizia instanței de a emite un mandat împotriva liderului israelian „arată clar” acest lucru. Între timp, Netanyahu a salutat decizia „îndrăzneață” anunțată de Ungaria de a se retrage din Curte.
“Este important pentru toate democrațiile. Este important să înfruntăm această organizație coruptă”, a declarat și Benjamin Netanyahu. Biroul premierului israelian a anunțat joi că Netanyahu și Orban au discutat cu președintele american Donald Trump despre această decizie și despre „următorii pași care pot fi făcuți în această privință”.

Ungaria trebuie să trimită o notificare Secretarului General al ONU
Anterior, ministrul israelian de externe Gideon Sa’ar i-a mulțumit premierului din Ungaria pentru „poziția sa morală clară și puternică alături de Israel”. „Așa-numita Curte Penală Internațională și-a pierdut autoritatea morală după ce a călcat în picioare principiile fundamentale ale dreptului internațional în zelul său de a leza dreptul Israelului la autoapărare”, a adăugat Sa’ar.
Ungaria trebuie acum să trimită o notificare scrisă Secretarului General al ONU pentru a părăsi tratatul, retragerea intrând în vigoare un an mai târziu, în conformitate cu articolul 127 din Statutul de la Roma, care a instituit CPI. În Europa, unele state membre ale CPI au declarat că îl vor aresta pe liderul israelian dacă acesta va pune piciorul în țara lor. În timp ce altele, inclusiv Germania, au anunțat că Netanyahu nu va fi reținut dacă îl va vizita.

Dar ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat joi că anunțul venit din Ungaria a fost „o zi proastă pentru dreptul penal internațional”. “Europa are reguli clare care se aplică tuturor statelor membre ale UE, și acesta este Statutul de la Roma. Am spus clar și răspicat că nimeni în Europa nu este mai presus de lege și că acest lucru se aplică tuturor domeniilor de drept”, a adăugat oficialul german, potrivit BBC.