Guvernatorul Louisianei a semnat miercuri un proiect de lege care cere ca „Cele Zece Porunci” să fie afișate în sălile de clasă din statul conservator american, reaprinzând dezbaterea despre separarea dintre biserică și stat.
Legislația, prima de acest fel din țară, impune ca textul biblic să fie expus începând cu 2025 în toate sălile de clasă din școlile publice, de la grădiniță până la universitățile finanțate de stat, notează AFP, citată de Barrons.
Legea cu numărul 71, aprobată de legiuitorii din parlamentul de stat, prevede că fiecare sală de clasă din școlile din Louisiana trebuie să aibă un poster pe care să fie scrise cele zece porunci biblice „cu corpuri de literă mari și ușor de citit”. Legea specifică și textul obligatoriu care trebuie să apară pe aceste postere, dar și că el trebuie să apară pe mijlocul hârtiei și să fie elementul central al acesteia.

Cele zece porunci în sălile de clasă: ACLU va duce cazul în instanță
Proiectul de lege, HB 71, este primul de acest gen care a fost semnat în lege, deși proiecte de lege similare au fost elaborate și prezentate în alte state din sud din cadrul „Centurii Bibliei” din SUA.
Conform legii, fondurile statului nu vor fi folosite pentru implementarea acestui proiect. Afișele vor fi plătite prin donații. Legea, de asemenea, „autorizează”, dar nu impune, afișarea altor articole în școlile publice, inclusiv: Mayflower Compact, care a fost semnat de pelerinii religioși la bordul Mayflower în 1620 și este adesea denumită „Prima Constituție” a Americii; declarația de Independență; Ordonanța de Nord-Vest, care a stabilit un guvern în Teritoriul de Nord-Vest – în actualul Vest Midwest – și a creat o cale pentru admiterea de noi state în Uniune.
La scurt timp după ce guvernatorul a semnat proiectul de lege la Școala Catolică Our Lady of Fatima din Lafayette, miercuri, grupurile și organizațiile pentru drepturile civile care doresc să țină religia în afara guvernului au promis că vor depune un proces pentru a o contesta.
Cele zece porunci în sălile de clasă. Lege contestată
Legea îi împiedică pe elevi să obțină o educație egală și îi va împiedica pe copiii care au convingeri diferite să se simtă în siguranță la școală, au declarat miercuri, într-o declarație comună, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile, Americans United for Separation of Church and State și Freedom from Religion Foundation.
„Legea încalcă separarea dintre biserică și stat și este vădit neconstituțională”, au spus grupurile într-o declarație comună. „Primul Amendament promite că toți putem decide singuri ce credințe religioase, dacă există, să le păstrăm și să le practicăm, fără presiunea guvernului. Politicienii nu au nicio treabă să impună doctrina lor religioasă preferată elevilor și familiilor din școlile publice.”
În aprilie, senatorul de stat Royce Duplessis i-a spus afiliatului CBS WWL-TV că s-a opus legislației.
„De aceea avem o separare între biserică și stat”, a spus Duplessis, care este democrat. „Am învățat cele 10 porunci când am mers la școala duminicală. După cum am spus la Senat, dacă vrei ca, copiii tăi să învețe cele zece porunci, îi poți duce la biserică”.
Legea controversată, într-un stat înscris în Centura Bibliei, vine în timpul unei noi ere a conducerii conservatoare din Louisiana sub Landry, care l-a înlocuit pe guvernatorului democrat John Bel Edwards în ianuarie. GOP deține o supermajoritate în Legislativ, iar republicanii dețin fiecare poziție aleasă la nivel de stat, deschizând calea parlamentarilor să promoveze o agendă conservatoare.

Reintroducerea codului moral în sălile de clasă
Reprezentantul Camerei de Stat Dodie Horton este autoarea proiectului de lege. În aprilie, ea l-a apărat în fața Camerei, spunând că cele Zece Porunci sunt baza tuturor legilor din Louisiana, a potrivit CBS.
„Sper și mă rog ca Louisiana să fie primul stat care permite reintroducerea codului moral în sălile de clasă”, a spus Horton. „De când eram la grădiniță [la o școală privată], era mereu pe perete. Am învățat că există un Dumnezeu și am știut să-l onorez pe el și legile lui”.
Proiecte de lege similare care cer ca cele Zece Porunci să fie afișate în sălile de clasă au fost propuse în alte state, inclusiv în Texas, Oklahoma și Utah. Cu toate acestea, cu amenințările cu bătălii legale asupra constituționalității unor astfel de măsuri, niciun stat în afară de Louisiana nu a reușit să lege proiectele de lege.
Bătăliile juridice privind afișarea celor Zece Porunci în sălile de clasă nu sunt noi.
În 1980, Curtea Supremă a SUA a decis că o lege similară din Kentucky era neconstituțională și a încălcat clauza de stabilire a Constituției SUA, care spune că Congresul nu poate „elabora nicio lege care să respecte o instituție a religiei”. Înalta instanță a constatat că legea nu avea un scop laic, ci mai degrabă a servit unui scop pur religios.
„God Bless the USA Bible”
În martie anul acesta, fostul preşedinte Donald Trump a anunţat lansarea unui parteneriat plătit cu o vedetă de muzică country pentru a pune în vânzare Biblii, „cartea sa preferată”. „God Bless the USA Bible” (Biblia „Dumnezeu să binecuvânteze SUA”) este numele acestei cărţi religioase, vândută la preţul de 59,99 dolari un exemplar. Titlul amintește de cântecul de succes „God Bless the USA” al celebrului muzician conservator Lee Greenwood, care se cântă la fiecare dintre mitingurile lui Donald Trump.
Cu acest interpret de muzică country, miliardarul se lansează într-o nouă afacere.
„Redă Americii credinţa”, spune candidatul republican într-o înregistrare video de trei minute publicată pe reţeaua sa Truth Social, în plină Săptămână a Patimilor. Este o aluzie la sloganul emblematic al campaniilor sale prezidenţiale, „Make America great again”. În videoclipul redistribuit de Greenwood pe canalul său de Youtube, fostul preşedinte îşi încurajează susţinătorii să cumpere aceste Biblii.
Trump explică la începutul înregistrării video că Biblia „God Bless the USA Bible”, o ediție King James, include de asemenea Constituția americană, Declarația de independență a SUA și „Bill of Rights”, numele colectiv sub care sunt cunoscute primele zece amendamente la Constituția SUA.
Citiți și: OMS înfrântă? Tratatul pandemic, respins. Dezamăgirea lui Tedros