Donald Trump declară „război” orei de vară: „Ora de vară este nepractică şi foarte costisitoare pentru ţara noastră”, spune președintele ales al SUA.
Donald Trump a declarat că atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” în SUA şi pentru a renunţa astfel la schimbarea bianuală de oră, conform AFP. „Ora de vară este nepractică şi foarte costisitoare pentru ţara noastră”, a declarat preşedintele ales pe platforma sa socială Truth Social.
Elon Musk, multimiliardarul numit recent de Donald Trump în fruntea unei comisii însărcinate cu reducerea cheltuielilor publice, comentase la sfârşitul lunii noiembrie pe reţeaua sa X un sondaj potrivit căruia peste 80% dintre alegători au declarat că doresc eliminarea orei de vară. „Se pare că oamenii vor să abolească schimbările de oră enervante”, a scris şeful SpaceX şi Tesla.
Dar dorinţa lui Donald Trump de a elimina ora de vară pare să contrazică poziţia majoritară a Partidului Republican, care, în 2022 a lansat un proiect de lege pentru a o face permanentă. Măsura, care a trecut în unanimitate în Senat, dar nu a reuşit să treacă de cealaltă cameră a Congresului, deşi avea majoritate republicană, ar fi pus capăt schimbărilor de oră, dar ar fi însemnat şi răsărituri foarte târzii ale soarelui în unele state în timpul iernii.
Ora de vară. Schimbarea orei – sursă de frustrare
„Schimbarea orei este un concept învechit care este o sursă de frustrare şi confuzie”, a susţinut la acea vreme senatorul Marco Rubio, autorul proiectului de lege şi în prezent viitorul şef al diplomaţiei americane în administraţia lui Donald Trump. El a stabilit o legătură cauzală directă între schimbarea orei şi creşterea „atacurilor de cord şi a accidentelor rutiere” şi a exacerbat potenţialele efecte benefice ale orei de vară permanente asupra economiei.
În 2019, când Marco Rubio a lansat pentru prima dată un proiect de lege în acest sens, preşedintele Donald Trump a scris pe Twitter: „Să facem ora de vară permanentă este OK pentru mine!”
Ideea principală din spatele schimbării orei a fost iniţial de a potrivi orele de activitate cu orele de lumină solară pentru a limita utilizarea iluminatului artificial. Însă criticii acesteia denunţă efectele negative asupra ritmurilor biologice, în special la copii. În Europa, renunţarea la schimbarea orei a fost adoptată de Parlamentul European în 2019, dar de atunci punerea sa în aplicare a fost amânată în mod repetat.
Ora de iarnă se consideră însă a fi timpul legal universal.
Ora de vară perturbă somnul
„S-ar putea ca această schimbare de o oră să nu pară prea mare, dar poate face ravagii asupra bunăstării mentale și fizice a oamenilor pe termen scurt”, spune dr. Charles Czeisler, profesor de medicina somnului la Divizia de Medicină a Somnului de la Harvard Medical School.
Și, unele studii au arătat că schimbarea orei perturbă ciclurile naturale de somn ale corpului, care pot afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală. Creierul uman are un ceas biologic, cunoscut și sub numele de ritm circadian, care rulează pe un ciclu de 24 de ore.
Fie că câștigă o oră în plus sau pierde o oră de somn, acest lucru perturbă ciclul de somn și poate fi dificil pentru unii oameni să se adapteze la un program normal. Somnul tulburat ar putea duce, de asemenea, la un risc mai mare de boli cardiovasculare, după cum notează și Independent.
Schimbarea orei tulbură sănătatea somnului
Un studiu din 2019 al cercetătorilor de la Harvard Medical School și de la Massachusetts General Hospital a examinat impactul deficienței de somn asupra bolilor de inimă la șoareci. S-a constatat că, după 16 săptămâni, șoarecii care au avut ciclurile de somn întrerupte au dezvoltat plăci arteriale mai mari în comparație cu șoarecii cu modele normale de somn.
De asemenea, șoarecii cu deficit de somn au avut de două ori nivelul anumitor celule albe din sânge în circulația lor și cantități mai mici de hipocretină, un hormon care joacă un rol cheie în reglarea stărilor de somn și veghe.
„Aceasta pare să fie cea mai directă demonstrație de până acum a conexiunilor moleculare care leagă sângele și factorii de risc cardiovasculari de sănătatea somnului”, a spus dr. Michael Twery, director al Centrului Național de Cercetare a Tulburărilor de Somn al National Heart, Lunch and Blood Institute din SUA. Și pierderea unei ore de somn în timpul schimbării orei de vară a fost legată de o creștere a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. În SUA, spitalele raportează o creștere de 24% a vizitelor de atac de cord în fiecare an în lunile după ce ceasurile merg înainte.
Citiți și: Atenție la ceas. Când vom dormi mai puțin cu o oră!