Nu în fiecare zi auzi de Peștera Românești – cea cu un nume profund…românesc. Potrivit tradiției și anul acesta va avea loc indragitul concert din peștera aflată la marginea județului Timiș, în Munții Poiana Ruscă.
Anul acesta se împlinesc 40 de ani (40!)de la primul concert care a avut loc în peștera de la Românești. Sau, după cum frumos a scris presa locală, 40 de ani de la primul concert între stalactite și stalagmite în Timiș. Primăria Tomești a început deja pregătirile pentru ediția de anul acesta. O drumeție până la Peștera Romanești din județul Timiș, la capătul căreia se află un concert, sună destul de bine.
În fiecare an aici are loc un concert simfonic special. E un eveniment unic, care a ajuns să adune la un loc chiar și 3000 de iubitori ai naturii și muzicii. În 2024 concertul este pe 27 octombrie, de la ora 13.00, iar intrarea va fi liberă, după cum aflăm de la Radio România Timișoara. Orchestra Operei Naționale Române va oferi un concert special, cu lucrări de Mozart, Bizet, Strauss, Lehar și Kalaman.
Dacă doriți să experimentați concertul live, plănuiți să ajungeți la orele dimineții. Astfel nu veți experimenta aglomerația la ora prânzului, după cum spunea cineva pe net acum câțiva ani, lucru valabil și acum… În peșteră temperatura este una constantă de 6-8 grade Celsius, astfel că vizitatorii sunt avertizați să vină îmbrăcați ca de iarnă. Cum se ajunge explică foarte bine tot cei de-ai locului: „din Timișoara, o iei pe autostradă sau pe E70 până la Lugoj, iar mai apoi cobori pe DN68A Făget-Deva.
La Coșava, faci dreapta de pe drumul principal spre Tomești, însă oprești la Românești. Lași mașina fie jos, în sat, fie mergi cu ea până într-o poiană special amenajată pentru parcarea autoturismelor, aflată în apropiere de intrarea în peșteră. Recomandată este plimbarea pe jos din sat, care durează aproape o oră, însă este ușoară și oferă vizitatorului priveliști de neuitat. Traseul până la peșteră este marcat cu o cruce galbenă”.

Primul concert simfonic care a avut loc aici
La fel ca în fiecare an, administrația locală a început să amenajeze drumul către peșteră cu câteva săptămâni înainte ca mii de turiști să ajungă la poalele munților Poiana Ruscă. „În fiecare an, noi ne ocupăm de amenajarea traseului care duce spre peșteră. În acest an, am defrișat zona, am refăcut drumul unde era nevoie și am montat mai multe indicatoare. Sunt sigur că vremea va ține cu noi și ne vom bucura și în acest an de un spectacol unic.”, a declarat pentru Lugoj Info.ro primarul comunei Tomești, Costel Medelean.
Printre cei care au susținut concerte în peșteră de-a lungul timpului se numără Orchestra Regală Daneză, Corul “Sabin Drăgoi”, Orchestra Simfonică din Szeged, Quintetul de alamă din Viena, Filarmonica Arad, Orchestra Filarmonicii Banatul, Orchestra de Suflători a Garnizoanei Timișoara.
Motivul pentru care peștera de la Românești este atât de cunoscută îl reprezintă acustica deosebită și acest lucru a fost scos la iveală după ce muzicienii au descoperit că sunetul de aici se propagă în tot spațiul peșterii. Primul concert, cel de la care a pornit totul, a avut loc în anul 1984.
Povestea concertelor din Peștera Românești
De atunci încoace, în fiecare an, la Românești are loc unul dintre cele mai așteptate și mai îndrăgite concerte de muzică clasică din Europa.
De fapt, povestea concertelor de aici a început în 1975, când, în jurul lui Constantin Lupu s-a format primul club speologic de şes, Speotimiş. Nouă ani mai târziu, în 1984, a XIV-a ediţie a întâlnirii speologilor din România, Speosport republican, a avut loc la Tomeşti, localitate din apropierea celebrei peşteri. „Voiam să le oferim ceva deosebit invitaţilor noştri, iar într-o noapte am visat concertul. Erau muzică şi lumini albastre în peşteră.
Aşa mi-a venit ideea unui concert în inima muntelui Poiana Ruscă”, povesteşte dr. Lupu, iniţiatorul speo-concertelor, potrivit evz.ro. Despre muzica din adâncimea muntelui s-a scris şi în străinătate, ziarele din Elveţia şi Berlinul de Est titrând „Mozart într-o peşteră din Carpaţi”.
Mai este numită și peștera-vedetă
Peștera Românești mai este numită și peștera-vedetă a Munților Poiana Ruscă, având mai multe nume, precum Peștera cu Apă sau Peștera Mare de la Feresești. În anul 1872 se vorbea deja despre ea, după expedițiile lui Theodor Ortvay-Orthmayr. De-abia în 1963 însă au avut loc expediții speologice complexe, an în care s-a și realizat primul plan topografic al peșterii.
Peștera este considerată cea mai frumoasă sală naturală de concerte din România. „Specialiștii spun că există de peste 100 de milioane de ani, însă oamenii se bucură de ea ca și sală de spectacole de foarte puțin timp. În fiecare lună octombrie a anului în curs, la peșteră se adună mii de fani ai muzicii de calitate, acolo unde, în jurul prânzului, se aud primele note muzicale care răsună în întreaga sală”, notează ghidulbanatului.ro.
Mai aflăm că, deși concertul costă destul de mult – cam 6.000-9.000 de euro ediția, intrarea la eveniment este gratuită. Dacă prindeți loc e bine, deoarece, așa cum mai notează tot presa locală, se merge pe principiul „primul venit, primul servit”.
Dar merită efortul deoarece, cu lejeritate peștera ar putea face parte de pe lista locurilor unde trebuie să ajungi înainte de…înainte de orice.
Citiți și: Classic Unlimited în România: Concerte de pian la închisoare, în mină sau la castel