„De multe ori, se întâmplă să vezi fotografii făcute în natură și să îți spui că “așa ceva nu poate fi real”. Ei bine, un astfel de sentiment îl ai când privești imagini cu Izvorul Bigăr, sau Cascada Bigăr din Caraș-Severin, România”, scriau jurnaliștii de la Huffington Post, în 2014. Ei bine, iată că acest loc de poveste despre care vorbeau adeseori jurnaliștii străini s-a prăbușit.
Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din ţara noastră, s-a năruit aseară. Acumularea de muşchi şi calcar ar fi făcut-o să cedeze sub propria greutate, potrivit Romsilva.
âLocul era vizitat anual de zeci de mii de turişti şi ieşise pe locul întâi într-un top internaţional al celor mai frumoase cascade. Jumătate din peretele cascadei cu ape termale a căzut fix în locul unde turiștii făceau baie de obicei. Din fericire, la momentul prăbușirii, niciun om nu se afla în preajmă.
Luni dimineața, o parte din versantul cascadei s-a surpat, iar bucăți de rocă de câteva sute de kilograme, amestecate cu trunchiuri de copaci, au căzut în gol, peste treptele de la poalele cascadei, chiar în locul ocupat adesea de turiștii care vin să își facă fotografii sau să se scalde aici, după cum notează și Ziarul Hunedoreanului.
Un fenomen natural, care putea avea urmări mai grave
„S-a prăbușit din senin, dar, din fericire, nu a fost nimeni rănit. Este un fenomen natural, dar care putea avea urmări mai grave. Unii turiști se așază sub cascadă. Eu le-am mai atras atenția că este periculos și că nu ar trebui să fie acolo, dar unii nu ascultă și chiar devin recalcitranți”, a afirmat ghidul turistic Claudiu Șimonați din stațiunea Geoagiu Băi.
Rocile prăbușite sunt bucăți de piatră cu calciu și travertin care se formează atunci când apele termale aduc depuneri. Unele dintre aceste formațiuni cresc în jurul rădăcinilor copacilor, sub izvoarele Clocotei. În timp, a precizat ghidul, apa va schimba aspectul cascadei Clocota.