Un vulcan a erupt, marţi, în sudul capitalei Islandei, aruncând lavă şi emanând fum într-un spectacol incendiar de portocaliu şi roşu. Incidentul a dus la evacuarea turiştilor şi a locuitorilor. Traficul aerian nu a fost afectat, informează presa din străinătate.
A erupt vulcanul Sundhnúkagígar
Este alertă în Islanda, după ce vulcanul Sundhnúkagígar a erupt. Autoritățile au decis evacuarea turiştilor şi a locuitorilor, însă traficul aerian s-a defășurat fără probleme.
Denumită „ţara gheţii şi a focului” datorită numeroşilor săi gheţari şi vulcani, Islanda a înregistrat 11 erupţii la sud de Reykjavik în ultimii patru ani.
Este cunoscut faptul că Islanda are un nivel ridicat de activitate seismică. Acest lucru se datorează poziției pe care o are. Țara este situată pe Dorsala Medio-Atlantică, o falie pe fundul oceanului care separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană şi provoacă adesea cutremure şi erupţii.
Biroul meteorologic islandez a spus, într-o declarație, că a început o erupție.
„Avertisment: A început o erupţie.”, au transmis specialiștii.
”Este o erupţie foarte limitată”
Craterul Sundhnúkagígar a erupt marți, iar în imaginile surprinse se vede că iese lavă dintr-o crăpătură în sol, dovadă a „începutului unei intruziuni de magmă”.
Aproximativ 4.000 de locuitori din Grindavik au fost evacuaţi la sfârşitul anului 2023, cu puţin timp înainte de prima erupţie vulcanică din regiune. De atunci, aproape toate locuințele din proximitatea vulcanului au fost vândute statului. În zonă au mai rămas foarte puțini oameni, întrucât mulți au decis să se mute.
Jurnaliștii de la Reuters titrează că lava a pătruns în barierele de protecţie din apropierea oraşului pescăresc, declanşând evacuarea locuitorilor care se întorseseră după erupţiile anterioare, deşi majoritatea locuințelor sunt goale de peste un an.
„În momentul de faţă, lava pătrunde în interiorul barierei, dar este o erupţie foarte limitată până acum.”, a evidențiat Rikke Pedersen, şeful Centrului Vulcanologic Nordic.