Un supercomputer a prezis că oamenii ar putea dispărea de pe Pământ în viitorul îndepărtat din cauza unor schimbări climatice majore, temperaturilor extreme, erupțiilor vulcanice și modificărilor atmosferice.
Un supercomputer a prezis că oamenii ar putea dispărea de pe Pământ în viitorul îndepărtat
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Bristol, arată că, în aproximativ 250 de milioane de ani, condițiile de pe Pământ vor deveni insuportabile pentru mamifere, inclusiv oameni.
În această perioadă, suprafețele uscate ar putea să se reunească, formând un nou supercontinent, denumit Pangeea Ultima. Acest supercontinent ar fi situat aproape de Ecuator, unde temperaturile ridicate și activitatea geologică intensă ar crea un mediu extrem de dificil pentru viață.
Cercetătorii susțin că, în urma formării Pangeei Ultima, temperaturile constante de pe noul continent ar putea depăși 40 de grade Celsius, iar mare parte din teritoriul său ar deveni deșerturi. Aceasta ar face imposibilă viața mamiferelor pe 92% din suprafața acestuia.
Factorii care ar contribui la această schimbare sunt absența ieșirilor la mare ale supercontinentului, activitatea vulcanică crescută care ar elibera dioxid de carbon în atmosferă, amplificând efectul de seră, și, de asemenea, faptul că Soarele va deveni mai luminos cu aproximativ 2,5% într-un viitor îndepărtat, ceea ce va intensifica căldura.
Aceste schimbări drastice ar face imposibil ca mamiferele să trăiască pe o mare parte din Pangeea Ultima, iar ele ar putea supraviețui doar în regiunile de coastă și în zonele polare.
În plus, combinația de temperaturi extrem de ridicate și umiditate intensă ar depăși limita de toleranță biologică, ceea ce ar face ca o mare parte din continent să devină nelocuibilă. Alexander Farnsworth, specialist în schimbări climatice, consideră că aceste condiții vor reprezenta o „triplă lovitură” pentru mediul înconjurător.
Cu toate acestea, nu este pentru prima dată când viața pe Pământ este amenințată de schimbări climatice majore. Cercetările arată că în urmă cu 200 de milioane de ani, în contextul altor formări de supercontinente, au avut loc extincții în masă.
Geologul Hanna Davies subliniază că astfel de evenimente vor mai apărea în viitor și, deși viața va găsi o cale de a supraviețui, aceasta nu va fi aceeași viață pe care o cunoaștem astăzi.
CITEȘTE ȘI – Cele 8 utilizări ale inteligenței artificiale interzise în Europa, inclusiv în România