Un recent proiect de lege din Rusia solicită interzicerea promovării unui stil de viață fără copii, pe care Kremlinul îl descrie drept o „ideologie” liberală aflată în opoziție cu valorile conservatoare ale Rusiei.
„Am început să luăm în considerare un proiect de lege care interzice propaganda pentru refuzul conștient de a avea copii”, a declarat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin. Măsura ar echivala cu o „interdicție pentru ideologia lipsei de copii și mișcarea fără copii
(n.r. – mişcarea „Child-free”), a adăugat oficialul rus.
Potrivit Barron`s, Kremlinul, Biserica Ortodoxă Rusă și figuri publice cu orientări conservatoare promovează constant valorile tradiționale, atât ca bastion împotriva ideilor liberale din Occident, cât și ca modalitate de a opri declinul demografic național. Analiștii vorbesc despre faptul că o populație îmbătrânită și niveluri mici ale natalității determină Rusia să inverseze declinul demografic – accentuat de războiul din Ucraina – care îi amenință viitorul economic.
Stil de viață care poate fi amendat
Proiectul vizează materialele online, presa, publicitatea și filmele. Încălcările legii ar fi sancționate cu amenzi cuprinse între 400.000 de ruble (circa 19.200 de lei) pentru persoane fizice și 5 milioane de ruble (aproximativ 240.000 de lei) pentru mediul privat.
„O familie mare și prietenoasă este temelia unui stat puternic”, a adăugat Viaceslav Volodin. Niciunul dintre aceşti oficiali ruşi nu a ridicat problema contracepţiei, iar textul nu a fost încă făcut public. Elvira Aitkulova, o deputată care a participat la redactarea textului, a dat asigurări că ideile apărate de susţinătorii mişcării „Child-free” reprezintă un „comportament distructiv” care ar putea duce la „depopularea” Rusiei.
De la sosirea sa la Kremlin, în 2000, Putin şi-a făcut ca prioritate să stopeze criza demografică din Rusia, moştenită din epoca sovietică, însă nu a reuşit până în prezent. Măsurile vizând creşterea natalităţii nu au avut efectele scontate, Kremlinul recunoscând în iulie o situaţie „catastrofală pentru viitorul naţiunii”. În plus, pierderile pe frontul din Ucraina, după 2022, nu au făcut decât să accentueze această tendinţă.
Stil de viață? „Child-free – o ideologie”
Pe 4 mai a.c., o activistă care face parte din grupul numit Inițiativa Feministelor din Ural a fost reținută în orașul industrial Celiabinsk (2.000 de kilometri est de Moscova) – femeia avea în mână o pancartă pe care scria „Child-free is not a crime” („Nu e o crimă să nu ai copii”) .
După cum scrie OVD-Info – un grup care urmărește represiunea politică din Rusia – tânăra a fost ulterior eliberată, fără a i se aduce vreo acuzație, potrivit Europa Liberă România.
„«Child-free» este o ideologie… care pretinde că copiii nu sunt obligatorii și, câteodată, chiar stimulează ura față de copii”, spune Fiodor Lukianoc, șeful Comisiei Patriarhiei pentru Familie și Apărararea Maternității și a Copilăriei. „Această ură față de copii, ideologiile de ură – mai ales child-free – trebuie interzise și asimilate extremismului, atâta vreme cât ne distrug viitorul, copiii”.
La începutul acestui an, Rossat, instituția de statistică a guvernului rus – a făcut proiecții demografice. În varianta pesimistă, populația țării ar scădea, până în 2046, sub 130 de milioane de oameni (pe 1 iulie 2024, conform estimărilor ONU, populația Federației Ruse e de 143 de milioane). Scenariul pozitiv al instituției, în care populația ar crește cu 4,6 milioane de oameni în aceeași perioadă, poate deveni realitate la o rată de 1,8 nașteri/femeie – ceea ce, spune expertul în demografie Igor Iefremoc, ar fi „cea mai mare creștere post-sovietică”.
Mulți adulți nu au copii
Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan în 2023 a constatat că unul din cinci adulți din stat nu plănuiește să aibă vreodată copii. Rezultatele studiului au relevat că, în cazul cuplurilor fără copii, acestea nu au avut mai multe regrete mai târziu în viață, decât cei care au devenit părinți. Aceasta în contradicție cu opiniile generale legate de problemă.
„Mulți adulți nu au copii și nu există diferențe în funcție de vârstă, educație sau venit”, a declarat Zachary Neal, profesor asociat de psihologie la MSU și coautor al studiului, în declarație. „Cu toate acestea, a nu avea copii este oarecum mai frecvent în rândul adulților bărbați sau indivizilor care au fost întotdeauna singuri”.
Important este că cei care au ales să nu aibă copii au avut foarte puține regrete, dacă există, mai arată rezultatele sondajului.
Studiul , publicat în jurnalul PLOS ONE , a examinat datele dintr-un sondaj efectuat pe 1.000 de adulți și a constatat că „20,9% dintre adulți nu doresc copii, ceea ce confirmă estimarea noastră anterioară de 21,6% . Asta înseamnă că peste 1,6 milioane de oameni din Michigan nu au copii”, a declarat co-autorul Jennifer Watling Neal, profesor de psihologie MSU, într-o declarație .
Citiți și: Români Talentați în Diaspora, show de excepție la Londra, pentru românii din întreaga lume