Potrivit informațiilor furnizate de agențiile spațiale americane, un satelit rusesc a explodat în mai mult de 100 de bucăți, aruncând debrisuri peste orbită și determinând echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS) să se adăpostească.
Ruperea satelitului rusesc RESURS-P1 a determinat astronauții să se adăpostească temporar
Încă nu se cunosc motivele exacte pentru ruperea satelitului rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, care a fost scos din uz în 2022. Comandamentul spațial al SUA a anunțat joi că momentan nu există nicio amenințare imediată, dar continuă să monitorizeze roiurile de resturi cosmice în orbitele terestre.
Conform Comandamentului Spaţial, evenimentul a avut loc miercuri în jurul orei 16.00 GMT (19.00, ora României). Incidentul s-a produs pe o orbită apropiată de Staţia Spaţială, ceea ce a determinat astronauţii americani să se adăpostească în navetele lor spaţiale timp de aproximativ o oră. Oficiul NASA pentru Staţia Spaţială a confirmat acest incident.
Dezintegrarea satelitului rus a generat peste 100 de resturi spațiale
Conform companiei LeoLabs, radarul său a detectat satelitul care a dezintegrat şi a împrăştiat mai multe fragmente în spaţiul cosmic până la ora 24.00 GMT (joi, ora 3.00, ora României). Aceste informaţii au fost confirmate de mai multe surse şi au fost înregistrate în sistemele noastre de telemetrie spaţială.

Comandamentul spaţial al SUA, care deţine o reţea globală de radare pentru monitorizarea spaţiului, a anunţat că satelitul a eliberat “peste 100 de bucăţi de resturi identificabile” imediat după impact.
Evenimentele majore care generează resturi în orbită sunt rare, dar devin tot mai preocupante. Deoarece spațiul este aglomerat cu rețele de sateliți esențiale pentru viața cotidiană pe Pământ – de la internet și comunicații la servicii de navigație.
Indignare internațională după testul antisatelit al Rusiei
În 2021, Rusia a provocat indignarea comunităţii internaţionale după ce a lansat o rachetă antisatelit terestră pentru a distruge unul dintre sateliţii săi scoşi din uz. Această acţiune a cauzat mii de bucăţi de resturi în orbită, servind ca test pentru sistemul lor de arme. Cu toate acestea, mai târziu, în 2022, Rusia avea să invadeze Ucraina.
Se va discuta despre o problemă foarte importantă în lumea spaţiului: coliziunile dintre sateliţi şi posibilitatea unui război spaţial. Aceste aspecte fac să fie în continuare urgentă nevoia de a stabili un mecanism internaţional pentru gestionarea traficului spaţial, care lipseşte cu desăvârşire în prezent. Avocaţii şi apărătorii spațiului au îndemnat țările să acorde prioritate acestui subiect atât de important.