Clujul se pregătește pentru deschiderea unui nou muzeu, care va fi construit printr-o investiţie în valoare de 30 de milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat. Proiectul prevede, printre altele, zone de relaxare, spaţii verzi, parcări şi locuri special amenajate pentru desfăşurarea de evenimente culturale şi educaţionale.
Un nou muzeu se va deschide la Cluj
Clujul va avea un nou muzeu, printr-o investiție care se ridică la 30 de milioane de euro. Noul complex muzeal va fi constuit în comuna Florești, din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.
”Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a semnat, în data de 07.03.2025, contractul pentru realizarea Complexului Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei, marcând un moment de referință pentru cultura românească și oferind o soluție necesară pentru gestionarea, conservarea, securizarea și valorificarea patrimoniului cultural al Transilvaniei.
Această inițiativă vine ca răspuns la lipsa acută de spațiu și infrastructură adecvată pentru depozitarea și restaurarea patrimoniului mobil.
Complexul va fi construit în comuna Florești, județul Cluj, pe un teren pus la dispoziție de Primăria Florești, într-o zonă cu acces direct către ‘Cetatea Fetei’, un important obiectiv de patrimoniu care urmează să fie pus în valoare.”, se arată într-un comunicat remis de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT).
Care este termenul de finalizare
Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) mai arată că ”finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile aferente Componentei 11. Turism și Cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație. De asemenea, finanțarea poate fi completată și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.”
“Noul muzeu va fi un centru interactiv şi dinamic, dedicat protejării şi cercetării, educaţiei şi promovării patrimoniului cultural al regiunii, fundamentat pe un management adecvat al colecţiilor. Valorificarea şi ocrotirea colecţiilor vor avea loc în spaţii moderne, optimizate pentru activităţi de investigare, restaurare, conservare, depozitare şi expunere. Proiectul prevede, de asemenea, zone de relaxare, spaţii verzi, parcări şi locuri special amenajate pentru desfăşurarea de evenimente culturale şi educaţionale.”, a afirmat managerul MNIT, Felix Marcu.
Investiția a început la 1 octombrie 2021 și are ca termen de finalizare data de 30 iunie 2026.