Houthiii din Yemen și-au intensificat rolul în conflictul din Orientul Mijlociu, țintind navele din sudul Mării Roșii. Sunt atacuri despre care grupul aliniat Iranului spune că vizează să îi sprijine pe palestinieni în timp ce Israelul și Hamas sunt în război.
Potrivit Reuters, armata americană a declarat că trei nave comerciale au fost atacate în apele internaționale din sudul Mării Roșii. Un distrugător american a răspuns la apelurile de urgență și a oferit asistență în urma lansărilor de rachete și drone de pe teritoriul controlat de Houthi, potrivit Comandamentului Central al SUA.
Houthii, care sunt aliați ai Iranului, au spus că au atacat două nave israeliene. Armata israeliană a replicat afirmând că navele nu au nicio legătură cu țara lor.
Cine sunt Houthii?
Luând numele de la clanul familiei Al-Houthi, houthii desemnează o mișcare politico-militară care s-a dezvoltat în anii 1990 în nordul Yemenului, în guvernoratul Saada, o provincie la granița cu Arabia Saudită. Spre deosebire de cele două treimi din populația yemenită care sunt sunnite, houthii aparțin zaidismului, o ramură minoritară a islamului șiit stabilită în principal în țară.
Nostalgici pentru imamatul Zaidi, un regim politico-religios de mult în vigoare în Yemenul de Nord, care s-a încheiat după revoluția republicană din 1962, Houthii împărtășesc ideea unei renașteri a identității culturale Zaidi. O identitate care, potrivit acestora, a fost ștearsă treptat de puterea centrală, în special după unificarea Yemenului în 1990. Houthii s-au structurat apoi în jurul sentimentelor de marginalizare și discriminare, o pierdere a influenței atât politice, sociale și economice cât cat si religioase. Ei percep într-adevăr răspândirea curentelor sunite rigoriste, precum wahhabismul din Arabia Saudită, ca pe o amenințare.
Aceste nemulțumiri, la care se adaugă rivalități complexe de clan, îi determină pe susținătorii Houthi să se opună din ce în ce mai mult frontal puterii centrale. Pe parcursul conflictelor armate împotriva regimului de la începutul anilor 2000, al revoltei populare din 2011 și al războiului civil care a început în 2014, rebelii s-au impus treptat ca noii stăpâni ai Yemenului.
Astăzi, aceștia controlează aproximativ 30% din teritoriu: o mare parte din nordul și vestul țării, portul Hodeida de la Marea Roșie și capitala, Sanaa. În total, Houthii exercită autoritate asupra a aproape două treimi din populație.