În ultima vreme un fenomen ciudat se propagă în toată Europa. Este vorba despre un fenomen care îngrijorează specialiștii, potrivit France 24. Ceea ce se întâmplă nu are loc doar la oraș, ci și în mediul rural.
Este vorba despre faptul că, în ultimele două decenii, o parte semnificativă din vrăbiile din Europa a dispărut. De exemplu, în Paris, numărul lor a scăzut cu aproape 1 sfert în 15 ani. Fenomenul se observă inclusiv în România, unde numărul lor a scăzut semnificativ. De fapt, acesta e un fenomen global care a îngrijorat experții, după cum notează France 24. Numărul în scădere a fost observat și în alte mari capitale, precum Londra, Hamburg și Amsterdam, printre altele.
„Cele mai multe colonii despre care știm se apropie de ceea ce noi numim pragul colapsului,” a declarat Philippe Maintigneux, voluntar în cadrul League for the Protection of Birds (LPO), care a explicat de ce dispar aceste păsări din Europa.
Fenomen: „Aceste păsări fac față la 1-2 factori de stres în același timp”
În urma unui studiu recent, experții au demonstrat că vrăbile din orașe prezintă un nivel mai mare al hormonilor asociați cu stres.Și acest lucru se întâmplă dacă puii nu au acces la tipul potrivit de hrană.
„Aceste păsări sunt capabile să facă față la 1-2 factori de stres în același timp,” a declarat Frederic Angelier, ornitolog. „Dar când multiplici acești factori și interacționează unul cu altul, atunci depășește capacitatea păsărilor de a se adapta.”
Faptul că o specie atât de comună a fost afectată până în acest punct e un semnal de alarmă. Potrivit mai multor experți, dacă societatea va evolua în același fel ca până acum, impactul asupra planetei va fi prea mare pentru a mai putea susține existența oamenilor.
Păsări afectate de dispariţia insectelor
„Situaţia este catastrofală”: „zonele rurale franceze sunt pe cale să devină un veritabil deşert”, spune Benoit Fontaine, biolog conservaţionist la Muzeul Naţional de Istorie Naturală al Franţei şi co-autor al unuia din aceste studii. Principala cauză a acestei situaţii este utilizarea extinsă a pesticidelor pe terenuri întinse unde se cultivă monoculturi, în special de grâu şi porumb, potrivit Rador.
Problema nu este că păsările ar fi otrăvite, ci că insectele de care depind ele ca sursă de hrană au dispărut. Iar cercetări recente au pus în evidenţă existenţa unor tendinţe similare pe tot cuprinsul Europei, unde se estimează că numărul insectelor zburătoare a scăzut cu 80%, iar populaţiile de păsări au pierdut peste 400 de milioane de exemplare în 30 de ani. Deşi guvernul francez planifică reducerea folosirii pesticidelor la jumătate până în 2020, vânzările au crescut constant, ajungând la 75.000 de tone de ingrediente active în 2014, conform cifrelor UE.
„Această situaţie arată că în general calitatea ecosistemului agricol se deteriorează”, spune Vincent Bretagnolle, ecolog la Centrul pentru studii biologice din Chize. Dar diminuarea populaţiilor de păsări din Europa are şi alte cauze, cum ar fi restrângerea terenurilor acoperite de păduri, dispariţia practicii cândva obişnuite de a lăsa pământul necultivat o vreme şi în special extinderea monoculturilor.
Fenomen: Păsările migratoare, afectate
Potrivit Green Report, păsările migratoare care trăiesc la tropice sunt afectate de primăverile timpurii din latitudinile înalte. Ele ajung să concureze cu păsările locale europene pentru resurse, însă de multe ori sunt omorâte, conform unui studiu.
Cercetătorii avertizează că schimbările climatice aduc noi probleme pentru multe specii care sunt adaptate perfect la mediul din jur. Ele devin tot mai vulnerabile pe măsură ce perioada de împerechere nu se mai sincronizează cu disponibilitatea hranei, sau sunt amenințate de prădători în unele zone de împerechere din regiunea Arctică, pe măsură ce aceasta se încălzește rapid.
Primăvara începe mult mai devreme în emisfera nordică, iar unele specii migratoare au putut să se adapteze. În plus, mai există o problemă: plasticul este peste tot în jurul nostru și a devenit o problemă atât de mare încât afectează din ce în ce mai mult sănătatea animalelor și a oamenilor. Noi cercetări arată că păsările suferă de o boală, numită „plasticoză”, provocată de plastic. Acesta ar putea fi doar începutul, duă cum susțin oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, conform Nhm.uk.
”Plasticoza” poate duce la distrugerea treptată a glandelor tubulare din partea superioară a stomacului păsărilor, iar asta le face mai vulnerabile la infecții și paraziți. Studiul s-a făcut numai pe populația de pufan din Australia, dar specialiștii consideră că specii din toată lumea sunt afectate de boală.
În loc să fie provocată de viruși sau bacterii, „plasticoza” este cauzată de bucăți mici de plastic, care inflamează tractul digestiv al păsărilor. În timp, inflamația persistentă face ca țesuturile să se transforme în cicatrici, cu efecte secundare asupra creșterii, digestiei și supraviețuirii păsărilor.
Dr. Alex Bond, co-autor al studiului, spune că, ”deși aceste păsări par sănătoase la exterior, în interior sunt foarte bolnave”.
„Este pentru prima dată când țesutul stomacal al păsărilor este analizat în acest fel și ne arată că plasticul, care a ajuns peste tot în natură, poate provoca daune grave sistemului digestiv al acestor păsări”, a subliniat dr. Alex Bond.
Citiți și: Vladimir Putin, despre prezidențialele din SUA: „Nu credem că după alegeri se va schimba ceva…”