Statul american Alabama a executat joi, prin inhalare de azot, un bărbat condamnat la moarte, după ce Curtea Supremă a refuzat să intervină.
Execuția prizonierului condamnat, Kenneth Smith, în vârstă de 58 de ani, a început la 19:53, ora locală, iar decesul a fost declarat la 20:25. Totul s-a desfășurat într-o cameră de execuție din Atmore, Alabama, iar informațiile oficiale au fost oferite de John Q. Hamm, șeful executiv al penitenciarului, scrie NY Times.
Toate apelurile şi cererile de amânare a execuţiei lui Kenneth Eugene Smith, în vârstă de 58 de ani, au fost respinse, inclusiv de Curtea Supremă miercuri. Cea mai înaltă instanţă a ţării, care are o majoritate conservatoare, a audiat joi un ultim apel al condamnatului, dar nu a dat curs acestuia.
În argumentele sale adresate Curţii Supreme, statul Alabama mersese chiar până într-acolo încât prezentase hipoxia cu azot ca fiind “probabil cea mai umană metodă de execuţie inventată vreodată”.
În plus, nu a contat nici opinia exprimată de ONU. Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat la 16 ianuarie că este “alarmat” de utilizarea unei “metode de execuţie noi şi netestate, hipoxia cu azot”.
Aceasta “ar putea constitui tortură sau alte tratamente crude sau degradante în conformitate cu dreptul internaţional”, a avertizat o purtătoare de cuvânt a OHCHR, Ravina Shamdasani, cerând o suspendare a execuţiei.
Bărbatul condamnat scăpase cu viață, în 2022, la o procedură cu injecție locală, grație unei probleme de procedură
Smith a fost condamnat, alături de alți doi bărbați, pentru uciderea, în 1988, a lui Elizabeth Sennett. Crima a fost comandată de soţul ei, Charles Sennett, un pastor foarte îndatorat şi infidel, pentru a face să pară o spargere care a mers prost.
În ciuda sinuciderii soţului, poliţia a dat de urma crimelor celor doi bărbaţi. Complicele lui Kenneth Eugene Smith, John Forrest Parker, care fusese condamnat la moarte, a fost executat în 2010.
Kenneth Smith a fost, de asemenea, condamnat la moarte pentru prima dată, dar procesul a fost anulat în apel. La cel de-al doilea proces al său, în 1996, 11 din cei 12 juraţi au optat pentru o condamnare pe viaţă. Numai că judecătorul a respins decizia acestora.
Interesant este faptul că, de la acel moment, statul Alabama a declarat ca ilegal ca judecătorii să anuleze decizia juriilor care au recomandat condamnarea pe viață. O dispoziție care există acum în toate statele, dar care nu se aplică, evident, cazurilor anterioare.
Și nu este totul. Smith este una dintre cele două persoane din SUA care au supraviețuit unei execuții prin injecție letală. În cazul său, cei însărcinați să ducă la bun sfârșit pedeapsa, nu au putut găsi o venă potrivită înainte de expirarea mandatului său de moarte.