back to top
spot_img

Un astronaut a plecat definitiv spre stele: Povestea omului care a salvat misiunea Apollo 13 /VIDEO

Astronautul american Thomas Mattingly, cel care care a contribuit la aducerea în condiţii de siguranţă pe Terra a echipajului misiunii Apollo 13 a plecat definitiv spre stele. A murit marţi, la vârsta de 87 de ani, după cum a anunţat Agenţia Spaţială a Statelor Unite (NASA).

Filmul „Apollo 13”, lansat în 1995 şi în care actorul Gary Sinise îl interpretează pe Thomas Mattingly, a popularizat în rândul publicului larg acea misiune spaţială.

Thomas Mattingly – cunoscut şi sub numele de Ken Mattingly – trebuia să piloteze modulul de comandă pentru zborul Apollo 13, dar a fost consemnat la sol cu 72 de ore înainte de lansare, după ce a fost expus la rubeolă, a declarat directorul NASA, Bill Nelson.

A salvat vieţile astronauţilor aflaţi la bordul modulului lunar

În aprilie 1970, în timpul acelei misiuni, o explozie a afectat vehiculul spaţial aflat în drum spre Lună. Thomas Mattingly, care s-a dovedit că nu avea de fapt rubeolă, s-a deplasat la centrul de control al misiunii şi a pus la punct proceduri ce vizau economisirea de energie pentru ca vehiculul să poată să revină cu bine în atmosfera terestră, salvând astfel vieţile astronauţilor aflaţi la bordul modulului lunar – James Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise.

Thomas Mattingly şi-a început cariera lucrând ca pilot în sectorul aeronaval înainte de a fi selecţionat pentru a devenit astronaut în 1966. La NASA, el a fost pilotul modulului de comandă al misiunii Apollo 16 şi comandantul de bord al două misiuni realizate cu navete spaţiale.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...