Punctul de trecere Rafah, la granița cu Egiptul, a fost deschis miercuri, iar primii cetățeni străini au putut ieșit din infernul din Fâșia Gaza. Zeci de oameni așteptau încă de la primele ore deschiderea frontierei. Tot acolo, o flotă de 80 de ambulanţe din Egipt a ajuns pentru a prelua palestinienii grav răniţi.
Aceștia vor fi transportați, în urma unui acord mediat de Qatar, la spitale de campanie din Peninsula Sinai. MAE a anunțat că menține dialogul pentru evacuarea românilor blocați în Gaza.
545 de cetățeni cu dublă cetățenie vor fi evacuați din Gaza
90 de palestinieni grav răniți vor fi preluați de ambulanțele care au început deja să intre pe la punctul de frontieră Rafah, în Fâșia Gaza. Convoiul îi va transporta la spitale de campanie din Peninsula Sinai. Potrivit BBC, Egiptul construiește o astfel de unitate la aproximativ 10 kilometri de granița cu Fâșia Gaza.
240 de români se află încă în Fâșia Gaza și așteaptă să fie evacuați prin punctul de frontieră Rafah-Egipt. Conform surselor Gândul, aceștia au pierdut conexiunea la internet, iar autoritățile române țin legătura cu aceștia prin metode specifice.

O listă cu numele, naţionalitatea şi numărul de paşaport a fost publicată de administraţia părţii palestiniene a terminalului
Zeci de cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah, deschis pentru prima oară pentru trecerea persoanelor în a 26-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit relatărilor unui jurnalist al agenţiei France Presse.
Conform unui prim anunţ marţi seară, terminalul urma să permită trecerea doar a răniţilor, dar responsabili egipteni şi palestinieni de la punctul de frontieră au indicat miercuri dimineaţă că, în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini, vor primi şi ei permisiunea de a părăsi enclava.
”Copiii şi unii bătrâni vor avea însoţitori cu ei”
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că ministerul a înaintat Egiptului o listă cu 4.000 de răniţi care au nevoie de îngrijiri ce nu pot fi asigurate în Fâşia Gaza.
”Sperăm că vor putea să plece în zilele următoare, pentru că au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu pot fi efectuate în Gaza. Trebuie să le fie salvate vieţile”, a subliniat el.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi
Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.
”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”
”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”
CITEȘTE ȘI:
MAE: Un român cu dublă cetățenie, printre ostaticii Hamas din Fâșia Gaza