Un incendiu puternic a avut loc în Călimănești, județul Vrancea, după o explozie la o magistrală de gaz, posibil lovită de muncitori care lucrau la autostrada A7. Patru persoane au fost găsite carbonizate de către salvatori iar alți cinci oameni sunt răniți, dintre care doi cu arsuri grave.
UPDATE. Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat joi, la locul exploziei pe şantierul Autostrăzii Moldova, că din primele concluzii, este o eroare umană, dar trebuie să vadă de unde vine. Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală, a spus Halici.
”Din primele concluzii, este o eroare umană, vedem acum de unde vine eroarea umană, din cea constructivă a acestei magistrale, că nu ar fi la adâncimea corectă faţă de cât s-a intervenit în 2017, ultima oară, pe acest tronson şi ar fi fost remediate zonele cu o degradare mai mare de 40%. El a fost verificat în 2016, acest gazoduct, magistrală şi rezista, conform verificărilor, la o presiune de 45 de bari, pe ea avea în timpul exploziei 35 de bari de atmosfere, aşa o ţineau, cu 10 atmosfere sub cea dată de verificări”, a spus prefectul.
El a precizat că ”e posibil ca şi factorul noapte să fi contribuit” şi a arătat că ancheta este în desfăşurare. ”Grav este în primul rând că au murit patru oameni, doi dintre ei este foarte greu să fie identificaţi, doi care sunt din cei cinci rănişi, mai grav, dar înţeleg că şansele sunt destul de mari să nu se întâmple mai rău”, a mai spus Halici.
Întrebat câţi muncitori erau la momentul exploziei în zonă, Nicuşor Halici a afirmat că i s-a spus că erau 10 muncitori şi nu au fost afectaţi
”Şi acestea sunt date care sunt culese în aceste momente de la constructori de către echipele de investigaţie şi vor fi comunicate toate. Doar în punctul ăsta 10, pentru că se lucrează pe tot tronsonul”, a completat prefectul. Halici a menţionat: ”Compania ştia că există această conductă şi aici va trebui să fie clarificat faptul că, după cum aţi putut observa, nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală. Din punctul meu de vedere ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare, cel puţin la ce văd. Dintr-o estimare, până într-un metru are adâncimea (..) trebuia să fie la 1,80 metri”. Prefectul judeţului Vrancea a mai arătat că au fost discuţii şi săptămâna trecută şi au avut proiectările făcute pentru devieri, în zonă fiind 14 devieri care trebuie făcute.
”Era cunoscut, investigaţia va stabili pentru că nu e singura zonă, mai sunt 14 zone. Până când nu se va identifica exact, nu va mai fi efectuată nicio lucrare pe coridorul care se suprapune cu cele 14 zone de traversare a magistralei”, a spus Nicuşor Halici, el arătând că nu vrea să să se pronunţe dacă magistrala era la adâncime sau care era adâncimea.
”Trebuia în primul şi în primul rând să nu se întâmple şi trebuiau luate toate măsurile”
Vom vedea cine este vinovat şi acela va trebui să răspundă. La fel de important este că astfel de lucruri trebuie avute în vedere şi o să facem o analiză în cursul acestei zile şi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să ne spună. Eu am mai făcut acum două luni o solicitare către toate instituţiile publice, autorităţile publice, să facă o hartă a riscurilor, cu tot ce există la nivelul judeţului Vrancea”, a mai afirmat Halici.
ȘTIRE INIȚIALĂ. Autorităţile din Vrancea au activat, în noaptea de miercuri spre joi, Planul Roşu de Intervenţie, după ce un incendiu a cuprins o magistrală de gaz, pe şantierul Autostrăzii Moldova.
DSU a transmis informaţii despre victime. Cinci victime au fost transportate prin diferite forţe la CPU Adjud, cu arsuri pe suprafaţa corporală şi 4 persoane carbonizate găsite de forţele de intervenţie la faţa locului şi declarate decedate.
”Odată cu activarea Planului Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la faţa locului au fost angrenate următoarele forţe de intervenţie: 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă ISU Vrancea,1 autospecială transport personal şi victime multiple, 4 ambulanţe SMURD, 2 autospeciale de stingere de la SVSU Mărăşeşti şi 5 ambulanţe SAJ.
De asemenea, au intervenit 2 elicoptere SMURD (Bucureşti şi Galaţi) care asigură transportul a două dintre victime de pe Aeroportul Bacău la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti”, a transmis DSU.
Pentru două victime s-a solicitat transferul din CPU Adjud către aeroportul Bacău cu echipaje SAJ de urgenţă tip C2
O victimă conştientă, de sex masculin, în vârstă de 61 ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 65% din corp, a fost preluată de echipajul SAJ cu medic şi transportată la Aeroport Bacău, unde a fost preluată de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul «Bagdasar Arseni» din Bucureşti.
A doua victimă, conştientă, de sex masculin, în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 40% din corp, a fost preluată de al doilea echipaj SAJ cu medic şi transportată la Aeroportul Bacău, de unde a fost preluată de elicopterul SMURD pentru transfer la Spitalul Floreasca Bucureşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Vrancea, Gabriela Moroş, citat de Agerpres.
Alte patru persoane au fost găsite carbonizate în urma incendiului
Atât persoanele decedate, cât şi cele rănite în urma incendiului efectuau lucrări de construcţie pe şantierul Autostrăzii Moldovei. Planul roşu de intervenţie a fost activat, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 01:30, în urma unei explozii la o magistrală de gaz de la Călimăneşti. Incendiul a fost lichidat după circa trei ore.
La faţa locului au intervenit şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă, patru ambulanţe SMURD, o autospecială de transport persoane şi victime multiple a ISU Vrancea şi cinci ambulanţe ale SAJ Vrancea. Alimentarea cu gaze naturale nu a fost întreruptă la Focşani, Adjud şi Odobeşti.
CITIȚI ȘI: