Uitați de Halloween-ul cu dovlecii sculptați specifici sărbătorii, că avem informații mult mai importante. Aflați că dovleacul este sănătos, versatil și încărcat cu o varietate de nutrienți, inclusiv fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale dovleacului sunt concentrate pe conținutul său de fibre și micronutrienți, inclusiv beta-caroten și vitamina A. Dovleacul este un ingredient preferat de toamnă, dar s-ar putea să vă întrebați dacă este sănătos. Într-adevăr, dovleacul este foarte hrănitor și sărac în calorii. În plus, este mai versatil decât ați putea crede. Poate fi gătit în feluri de mâncare sărate și dulci deopotrivă, potrivit Healthline.
Proprietățile nutriționale ale dovleacului și diferitele sale utilizări și beneficii sunt nebănuite, conform specialiștilor. Dovleacul „face parte din aceeași familie de plante precum castraveții și pepenii. Din punct de vedere tehnic, este un fruct, deoarece conține semințe. Cu toate acestea, în ceea ce privește nutriția, este mai mult ca o legumă”, mai specifică Healthline.
Dovlecii sunt de obicei rotunzi și portocalii, deși dimensiunea, forma și culoarea pot varia în funcție de soi. Au o coaja exterioară groasă, netedă, precum și o tulpină care leagă dovleacul de planta sa cu frunze. Dacă îi întrebi pe americani, ei îți vor zice că dovleccii sunt originari din America de Nord și joacă un rol important în două sărbători. Sunt sculptați pe post de felinare de Halloween și gătiți pentru plăcinte (n.r. – vezi dovleacul plăcintar la români) când e vorba de desertul pentru Ziua Recunoștinței în Statele Unite și Canada. Dovlecii însă sunt cultivați în întreaga lume, pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

Dovleacul – un aliment incredibil de hrănitor
Semințele, frunzele și miezul dovlecilor sunt toate comestibile. „Majoritatea dovleacului care se vinde în Statele Unite este conservat. Interesant este că varietatea de dovleac care este cel mai obișnuit conservată seamănă mai mult cu un dovleac decât cu o lanternă. Distincția dintre dovleac și alte tipuri de dovleac poate fi puțin neclară, deoarece există multe soiuri diferite, dar strâns legate”, observă Healthline.
Dovleacul este un aliment incredibil de hrănitor – bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că are o mulțime de vitamine și minerale și relativ puține calorii.
O cană (245 de grame) de dovleac conservat oferă, potrivit sursei menționate: Calorii – 137; Proteine – 3 grame; Grăsime – 7 grame; Carbohidrați- 19 grame; Fibre – 7 grame; Vitamina A – 209% din valoarea zilnică; Vitamina K: 37% din valoarea zilnică; Cupru: 28% din voaloarea zilnică; Vitamina E: 22%; Fier: 18%; Magneziu: 13%; Riboflavină: 10%; Vitamina B6: 10%; Vitamina C: 10%; Potasiu: 10%.
De asemenea, conține cantități mai mici din câțiva alți nutrienți. Vitamina A conținută în dovleac este de fapt sub formă de precursori ai vitaminei A beta caroten și alfa caroten. Corpul tău poate transforma acești antioxidanți puternici în vitamina A după ce îi consumi. La rândul lor, semințele de dovleac pot fi consumate în mod obișnuit ca gustare. Iată ce pot conține 15 grame de semințe de dovleac în coajă, potrivit Healthline: Calorii – 86; Proteine – 4 grame; Grăsime – 7 grame; Carbohidrați – 2 grame; Fibre – 1 gram; Cupru – 21% din valoarea zilnică; Magneziu – 20% din valoarea zilnică; Fosfor – 14%; Zinc – 10%.
O gustare ideală: Semințele de dovleac
Semințele de dovleac sunt sărace în carbohidrați, dar bogate în grăsimi, ceea ce le face o gustare ideală pentru persoanele care urmează diete sărace în carbohidrați sau pe bază de plante. Prin urmare,dovleceii sunt plini cu o varietate de nutrienți, inclusiv fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale dovleacului provin din vitaminele și mineralele sale, împreună cu conținutul scăzut de zahăr și conținutul ridicat de fibre. S-a constatat acest lucru, deși nu există multe studii despre dovleac în mod specific. Nu în ultimul rând, dovleacul vă oferă o doză mare de beta-caroten, care este parțial transformată în vitamina A. Vitamina A vă poate ajuta corpul să lupte împotriva infecțiilor.
Unele cercetări arată că vitamina A este deosebit de importantă pentru întărirea mucoasei intestinale, făcându-o mai rezistent la infecții. Vitamina C joacă, de asemenea, un rol cheie în sănătatea imunitară prin întărirea celulelor care răspund atunci când este identificat un agent pathogen.
Dovleacul e bun și pentru ochi
În primul rând, este bogat în beta caroten, care vă ajută să vă mențineți vederea clară, ajutând retina să absoarbă lumina. În al doilea rând, combinația de alte vitamine și minerale din dovleac poate proteja împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă.
Ca o concluzie, consumul de alimente bogate în betacaroten, cum ar fi dovleacul, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății metabolice – adică cât de bine este gestionată glicemia și distribuția grăsimilor în organism.
Dovleacul este, de asemenea, bogat în fibre, care pot ajuta la creșterea nivelului de zahăr din sânge după ce consumați alimente care conțin carbohidrați.
Cu toate acestea, modelul alimentar general este mult mai important pentru sănătatea ta decât pur și simplu consumul ocazional de dovleac. Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale dovleacului sunt legate de conținutul său de fibre și micronutrienți, inclusiv betacaroten și vitamina A. La modul general, pe scurt, dovleacul este utilizat în principal în preparate culinare sărate și este considerat mai degrabă un ingredient pentru mâncăruri principale sau garnituri, conform Fruitsandveggies.org.com.
Astfel, dovleacul poate fi considerat atât un fruct, din punct de vedere botanic, cât și o legumă, din punct de vedere culinar. După cum evidențiază nutriționiștii, clasificarea nu afectează în vreun fel beneficiile nutritive ale dovleacului sau modul în care este utilizat în bucătărie.
Citiți și: Sala Dalles va fi cuib de Halloween