America, țara tuturor posibilităților, se pare nu îi mai atrage pe cei care vor să se mute de la ei din țară. În preferințe figurează, uimitor, o țară la care nu toți ne gândim când vine vorba despre intenții de relocare.
America nu e în top 10 cele mai căutate țări de cei care se gândesc la relocare, conform căutărilor făcute de oameni pe Google, potrivit Aleph. Câștigătoare a ieșit Canada, cu peste 1 milion și jumătate dintre căutările despre relocare.
Pe locul doi e Australia, iar top 5 e închis de Noua Zeelanda, Spania și Marea Britanie. În top 10 mai sunt și Portugalia, Japonia, Germania, Franța sau Elveția care nu depășesc un milion de căutări pe Google despre relocare. De ce Canada? Țara are un PIB de 2,14 trilioane de dolari și este a doua țară ca mărime după Rusia. În ceea ce privește costul vieții, Canada este, în medie, cu 11,2% mai ieftină decât Statele Unite, iar închirierea unei locuințe în această țară este cu 30,4% mai ieftină decât în SUA, potrivit Numbeo. De asemenea, Canada se remarcă prin accesibilitate, accesul la educație și un sistem de sănătate bine pus la punct.
Anul trecut, U.S. News and World Report a publicat o cercetare în cadrul căreia au chestionat peste 17.000 de oameni din întreaga lume. Statele Unite nu s-au clasat nici măcar în top-3 țări din fruntea clasamentului. Mai mult, „visul american” a obținut locul 5, în scădere față de locul 4 în 2022. Iar pentru al doilea an consecutiv, Elveția a fost nominalizată cea mai bună țară din lume, potrivit raportului U.S News and World. Țara a fost în fruntea clasamentului din 2017 până în 2020, până când, în anul 2021 a fost detronată de Canada.

Uimitor: Cea mai atractivă destinație pentru Gen Z
O analiză ZF arată că tinerii nu sunt mulțumiți de România. Mai precis de stilul de viață, de oportunitățile de job-uri și nici de modul în care școala îi pregătește pentru piața muncii. Tinerii din Generația Z care sunt deja angajați spun că le lipsesc skill-urile digitale după ce au terminat școala.
Cu toate astea, România e privită bine de investitorii din Londra care văd țara noastră ca pe viitorul “tigru al Europei” care își va dubla PIB-ul până în 2050. PIB care e deja la un nivel record de 320 de miliarde de euro.
Tinerii români nu sunt singurii care vor să plece din țară. Mai mult de jumătate dintre britanici (52%) au luat în considerare posibilitatea de a părăsi Marea Britanie pentru oportunităţi de muncă mai bune în străinătate, potrivit unui nou studiu realizat de compania Prograd, specializată în analiza Gen Z. În plus, 37% sunt descurajaţi de impactul economiei asupra potenţialului lor de economisire, iar 29% consideră că ar putea câştiga mai mult în străinătate. De asemenea, rezultatele au arătat că două din cinci persoane (aproape 40%) consideră că Regatul Unit nu este un loc atractiv pentru tineri.
Iar Canada s-a dovedit a fi cea mai atractivă destinaţie pentru britanicii care se gândesc să se mute, cu 13% din preferinţele exprimate, urmată îndeaproape de Emiratele Arabe Unite, Spania (ambele cu 12%) şi America (8%). Provocarea obţinerii de vize a fost identificată ca o barieră majoră de către 39% dintre respondenţi, subliniind rolul potenţial al Brexit-ului în complicarea eforturilor de relocare în Europa Centrală – o regiune pe care 44% dintre participanţi au preferat-o.
Uimitor: Ce duce la migrația „creativilor”
Oamenii care se mută peste hotare pentru a munci se așteaptă la salarii mai mari și la calitate sporită a vieții, iar alegerea lor dă de obicei rezultate: în medie, calitatea vieții li s-a îmbunătățit cu 9% după mutare, potrivit Migration Policy Institute.
Pentru țările care îi primesc, venirea de angajați din afară aduce creșteri ale productivității și acoperă goluri în forța de muncă. Deja, cererea de angajați depășește oferta în țări precum SUA (cu 2,74 de milioane) și Germania (cu 545.000), conform unei analize realizate de Stepstone Group. Această situație ar putea fi întâlnită tot mai des în majoritatea țărilor lumii. Un studiu realizat de BCG în 30 de țări arată că penuria peste medie de forță de muncă costă economiile acestor state peste un trilion de dolari pe an. Tocmai de aceea, migrația devine o soluție tot mai importantă în acoperirea locurilor de muncă vacante.
Migrația creierelor (brain drain) este o problemă reală, inclusiv pentru țări precum România, dar există și reversul medaliei, așa-numitul efect „brain grain”, prin care aceste plecări ajută la promovarea de cunoștințe și tehnologii noi în țările de origine, pentru a le ajuta să fie mai conectate la tendințele globale.

Uimitor: Țări atractive pentru angajații străini
Clasamentul celor mai atractive țări pentru angajații străini nu s-a schimbat radical în ultimul an. Canada și SUA sunt în continuare în top 3 destinații datorită oportunităților economice atractive pe care le oferă și pentru faptul că sunt țări unde se vorbește engleza, dar, în același timp, cosmopolite.
Marea Britanie și Germania sunt în primele cinci destinații dorite de angajați. În ciuda Brexitului, migrația în UK a atins niveluri record în 2023, mai ales după introducerea noilor vize non-UE pentru muncă și studii, dar și ca urmare a creșterii numărului de vize umanitare acordate celor din regiunile unde au loc conflicte militare. Germania a simplificat procedurile pentru angajații străini calificați și a ușurat procesul de obținere a cetățeniei.
Cea mai spectaculoasă ascensiune la vârf a avut-o Spania, care a revenit în Top 10 după ce în pandemie își pierduse atractivitatea. Statul iberic atrage în principal oameni din alte țări europene: este a patra opțiune pentru nemți, de exemplu, după ce în 2020 era a noua. Desigur, și respondenții din America Latină preferă Spania, datorită limbii comune, potrivit revistabiz.ro.