Țările UE au avertizat joi că vor respinge orice acord comercial cu președintele Trump care seamănă cu înțelegerea SUA-Regatul Unit, respingând un tarif de bază de 10% pentru negocieri, informează Politico.
„Dacă acordul dintre Marea Britanie și SUA este ceea ce obține UE, SUA se pot aștepta la contramăsuri din partea noastră”, a declarat ministrul suedez al Comerțului, Benjamin Dousa, în drum spre o reuniune a miniștrilor comerțului din UE la Bruxelles. „Din păcate, nu cred că ne putem aștepta la vreun fel de acord între UE și SUA în următoarele săptămâni”, a adăugat el.
Comisia Europeană și SUA intensifică negocierile: Soluționarea supracapacității de oțel și cooperare în tehnologie
Săptămâna trecută, Washingtonul a semnat un acord cu Marea Britanie pentru reducerea tarifelor vamale la exporturile britanice de automobile și oțel, dar Londra nu a reușit să elimine tariful global de 10% impus de Trump pe 2 aprilie, „Ziua Eliberării”. La câteva zile distanță, China a ajuns la un progres propriu, reducându-și tarifele vamale la 30% și 10% pentru bunurile celeilalte părți.
Deși UE nu a obținut încă un acord, temerile de la Bruxelles că blocul comunitar este mai puțin prioritar pentru Trump persistă. Totuși, Maroš Šefčovič, negociatorul-șef al Comisiei Europene, a declarat miercuri că a avut o discuție „constructivă” cu secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, adăugând că „angajamentul la nivel tehnic va fi intensificat”, iar întâlniri suplimentare vor avea loc curând cu reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer.
De interes și: TikTok, în centrul unei anchete UE: acuzații privind manipulare rusă în alegerile din România și lipsă de transparență în reclame
Deși Comisia Europeană coordonează negocierile comerciale pentru Uniunea Europeană, Bruxelles-ul depune eforturi pentru a menține coeziunea între statele membre, evitând o abordare fragmentată în discuțiile cu administrația americană. Reuniunea ministerială de joi a avut loc după ce SUA au transmis o scrisoare, raportată inițial de Politico, în care detaliază așteptările lor față de UE – un semn că sunt dispuse să negocieze un acord comercial cu blocul european.
Atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul își doresc colaborarea pentru a soluționa problema supracapacității în industria siderurgică, reducerea dependenței de mineralele critice și continuarea cooperării în domenii precum inteligența artificială, a declarat Maroš Šefčovič. Pe lângă gestionarea excedentului de oțel pe piețele internaționale, cele două părți vor să colaboreze și în domeniul tehnologiilor avansate, inclusiv în producția de cipuri.
„Există domenii în care suntem absolut convinși că putem obține rezultate mult mai bune dacă le-am aborda împreună, ca aliați”, a declarat șeful UE pentru comerț.
De interes și: Revista presei străine, 13 mai: Acordul surprinzător dintre SUA și China aduce un moment de respiro economiei globale

UE refuză un acord tarifar similar cu cel între Marea Britanie și SUA: „Pare să implice concesii politice”
Michał Baranowski, ministrul dezvoltării economice al Poloniei, a considerat că decizia SUA de a dezescalada tensiunile reprezintă „un semn foarte bun”, referindu-se la acordurile administrației Trump cu Marea Britanie și China.
De interes și: Bursele europene au închis în creștere luni, impulsionate de acordul SUA-China privind reducerea tarifelor
Baranowski, care a condus reuniunea de joi, a subliniat că UE nu ar trebui să simtă presiune pentru a încheia un acord rapid cu SUA. Potrivit acestuia, principala lecție din acordurile cu Marea Britanie și China este „să nu ne grăbim prea mult: nu avem nevoie de un acord rapid, avem nevoie de un acord bun”.
De interes: Marea Britanie publică reglementări cripto și se apropie de SUA
De asemenea, Comisia Europeană a criticat acordul britanico-american, considerându-l „mai mult un acord politic pentru a începe negocierile”, a declarat Matthias Jørgensen, șeful Comisiei pentru relații comerciale cu SUA, în fața Parlamentului European.
Jørgensen a adăugat că textele ar putea „implica unele concesii politice din partea Regatului Unit” pe tema cărnii de vită și automobilelor.
Dacă Bruxelles-ul și Washingtonul nu ajung la un acord până la începutul lunii iulie, va intra în vigoare o taxă vamală mai mare de 20%. Pe lângă taxa vamală de 10%, SUA mențin o taxă de 25% pe mașini, oțel și aluminiu.
