În ultimii doi ani, producția de carne de porc din Uniunea Europeană (UE) a înregistrat o scădere semnificativă. Cu toate acestea, în 2024, există semne că se revine pe un trend ascendent. Potrivit datelor Eurostat, în primele patru luni din 2024, sacrificarea porcilor a înregistrat o creștere de 2% față de aceeași perioadă a anului precedent.
În primele patru luni ale anului, statele membre UE au sacrificat 74,85 milioane de porci, conform datelor. Greutățile pentru sacrificare au fost mai mari decât în ani precedenți, ceea ce a dus la producerea unei cantități totale de carne de porc de 6,95 milioane de tone – o creștere semnificativă de 3,7%.
Creșterea volumelor de sacrificare a animalelor a fost înregistrată în mai multe țări europene
O creștere însemnată a volumelor de sacrificare a fost observată în mai multe țări din Uniunea Europeană, precum Croația (+12,8%), Bulgaria (+12,7%), Polonia (+10,9%) și Ungaria (+10,3%). Țările mari producătoare au înregistrat și ele o creștere a producției de carne de porc. Spania a înregistrat o creștere de 2,8%, Germania de 2,9% și Franța de 3,1%. Creșteri moderate au fost observate și în Italia (3,2%) și Belgia (5,3%).

În ultimele luni, au fost înregistrate creșteri semnificative în industria de sacrificare a animalelor în Danemarca și Olanda. Ceea ce este remarcabil la situația din Danemarca este că, deși numărul de porci sacrificați a scăzut cu 200.000 comparativ cu anul precedent, greutatea lor medie a crescut cu aproape 6 kg, conducând la un volum total mai mare de sacrificare. Acest lucru poate indica o îmbunătățire generală a calității și creșterii peste așteptări a industriei în aceste țări.
În ultimii ani, producția de carne de porc a scăzut în mai multe state europene, cum ar fi Letonia, Slovacia, Slovenia și Grecia. Potrivit datelor recente furnizate de Eurostat, procentele reduse au variat de la 1,6% în Letonia la 18,4% în Grecia.