Până în prezent, peste trei sferturi din energia electrică generată în UE a provenit din surse fără emisii de dioxid de carbon (CO2), ceea ce reprezintă cel mai ecologic mix energetic al blocului comunitar la nivelul sa. Aceste date au fost publicate luni de Eurelectric, o asociaţie care reprezintă industria energiei electrice din Europa, subliniind angajamentul UE faţă de protejarea mediului înconjurător și utilizarea surselor alternative de energie.
74% din electricitatea UE a fost generată fără emisii
În primele șase luni ale anului 2024, surselor fără emisii le-a fost atribuită producerea a 74% din totalul electricității din UE. Dintre acestea, jumătate provin de la surse regenerabile, precum energia eoliană și solară, iar celălalt sfert este produs de surse nucleare.
Potrivit secretarului general al Eurelectric, Kristian Ruby, generarea de electricitate în Europa nu a avut niciodată un profil atât de scăzut în emisii de carbon. Această schimbare este crucială pentru protejarea mediului nostru și pentru construirea unui viitor durabil.
În Uniunea Europeană, cărbunele a generat doar 9% din electricitate, în timp ce gazele au reprezentat 13%, cele mai mici cifre până acum pentru fiecare combustibil fosil.
Instalarea rapidă a capacităților solare și eoliene au scăzut cererea de electricitate cu 5,8%
Unul dintre factorii principali care au contribuit la schimbarea amestecului energetic al Europei a fost instalarea rapidă a capacităților de energie regenerabilă. În ultimul an, UE a construit o nouă capacitate de 56 de gigawați (GW) în energie solară – cel mai mare nivel înregistrat până acum – și o nouă capacitate de 16 GW în energie eoliană.
Cu toate acestea, în Europa cererea de electricitate a scăzut, ceea ce face mai ușor pentru sursele ecologice să acopere o pondere mai mare din mixul energetic total. În primul semestru al anului 2024, cererea de energie a UE a fost cu 5,8% mai mică comparativ cu aceeași perioadă din 2021.
Rusia a redus livrările de gaze în 2022, provocând o criză energetică în Europa
În 2022, Rusia a redus semnificativ livrările de gaze către Europa, determinând prețurile la energie să atingă niveluri record. Această criză energetică a forțat industriile și consumatorii să își ajusteze consumul pentru a reduce costurile, iar unele industrii nu au încă revenit la nivelul de producție de dinaintea crizei.
Creşterea producţiei de energie verde ar putea ajuta Europa să îşi atingă obiectivele de mediu şi să reducă dependenţa de importurile de combustibili fosili. Cu toate acestea, există semne că reţelele electrice învechite nu sunt pregătite să facă faţă schimbării din mixul energetic.
Ruby a solicitat autorităților să investească în modernizarea rețelelor electrice pentru a gestiona mai eficient creșterea capacității de energie regenerabilă. Ea a subliniat necesitatea adăugării capacităților de stocare pentru a capta surplusul de energie ieftină, prevenind astfel risipa acesteia.