UE explorează concesii pentru a obține reducerea parțială a tarifelor americane impuse de Donald Trump, care deja afectează exporturile blocului și care urmează să crească după 2 aprilie, conform Bloomberg.
UE elaborează o „fișă de termene și condiții” pentru prevenirea unui război comercial cu Donald Trump
Oficialii UE au fost informați la întâlnirile de la Washington că nu există nicio soluție pentru a evita noile tarife pe autoturisme impuse de Trump săptămâna viitoare.
Încep deja discuțiile pentru conturarea unui posibil acord de reducere a acestora, iar Comisia Europeană lucrează la o „fișă de termene și condiții” ce va stabili punctele de negociere, incluzând măsuri comerciale punitive, reduceri ale obligațiilor, investiții reciproce cu SUA și relaxarea unor reglementări.
Tarifele reciproce au scopul de a compensa ce Trump consideră a fi taxe inechitabile asupra produselor americane și bariere netarifare, precum reglementările interne și colectarea taxelor, inclusiv TVA-ul UE, taxele digitale și alte reglementări.
UE susține că TVA-ul său este echitabil și se aplică uniform atât produselor interne, cât și celor importate. Oricare ar fi acordul negociat de UE, acesta trebuie să fie aprobat de Trump.

„Fișa de termene și condiții”
„Fișa de termene și condiții” va ghida discuțiile cu SUA după aplicarea tarifelor reciproce, care vor afecta probabil majoritatea exporturilor UE în SUA.
SUA nu au specificat nivelul tarifar pe care îl vor impune UE, dar oficialii europeni estimează că acesta ar putea varia între 10% și 25%.
În plus, orice acord viitor ar fi complicat și nu ar reface situația anterioară, lăsând relațiile comerciale UE-SUA într-o stare mai precară decât în prezent.
Maros Sefcovic, șeful comerțului UE, și șeful de cabinet al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit la începutul săptămânii cu oficiali americani pentru a discuta situația.
Ambasadorii UE au fost informați despre discuțiile de săptămâna aceasta.
Negocierile cu SUA au avansat puțin, iar UE nu poate preveni impunerea noilor taxe săptămâna viitoare, conform Bloomberg.
TVA, taxe digitale și reglementări UE, teme principale
Problemele netarifare, cum ar fi TVA-ul, taxele digitale și reglementările UE, au fost teme principale în discuțiile de la Washington, deoarece administrația Trump vizează barierele pe care le consideră inechitabile, care afectează produsele americane și contribuie la un dezechilibru transatlantic favorabil Europei.
UE a propus și achiziții suplimentare de gaze naturale lichefiate și colaborări în domeniul apărării.
Oficialii europeni au subliniat că, deși UE înregistrează un excedent comercial pe produse cu SUA, blocul de 27 de state importă o gamă largă de servicii americane, de la comerț electronic și rețele sociale la motoare de căutare, toate parte din industria Big Tech a SUA, care s-a apropiat recent de Trump și consilierii săi.

Investiții UE-SUA
Conform Comisiei Europene, investițiile între companiile din UE și SUA depășesc 5 trilioane de euro (5,4 trilioane de dolari).
Pe lângă taxele reciproce, SUA intenționează noi tarife pe diverse sectoare, inclusiv metale, mașini, produse farmaceutice, cherestea și semiconductori.
Trump a anunțat o taxă de 25% pe mașini și unele piese auto, iar alte tarife pentru sectoare vor fi impuse ulterior, conform surselor. Negocierile pe aceste taxe sectoriale vor fi probabil mai complexe.
La începutul lunii, SUA au impus un tarif de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu, determinând UE să propună taxe de retorsiune de până la 26 de miliarde de euro asupra mărfurilor americane sensibile din punct de vedere politic.

UE a consultat guvernele și industria pentru a stabili lista țintă și răspunsul său ar urma să fie lansat până la mijlocul lunii aprilie, după un vot al statelor membre pe 9 aprilie.
Trump a amenințat cu un tarif de 200% asupra vinului european și altor băuturi alcoolice dacă UE va aplica o taxă pe exporturile de whisky american, prevăzută pentru 14 aprilie.
Posibilele răspunsuri ale UE includ nu doar tarife, ci și restricții precum cotele de import, suspendarea concesiunilor și măsuri asupra achizițiilor publice, serviciilor și proprietății intelectuale, conform Bloomberg.
Blocul va analiza cu atenție măsurile SUA înainte de a răspunde, iar miniștrii comerțului din UE se vor întâlni pe 7 aprilie pentru a discuta despre măsurile SUA și posibilele reacții ale UE.