Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, joi, că Uniunea Europeană ( UE ) își va suspenda răspunsul la taxele vamale impuse de SUA pentru a oferi o oportunitate negocierilor.
UE decide să suspende pentru 90 de zile riposta tarifară la taxele impuse de Trump
„Am luat act de anunţul preşedintelui Trump. Dorim să dăm o şansă negocierilor. În timp ce finalizăm adoptarea contramăsurilor UE, care au primit un sprijin puternic din partea statelor noastre membre, le vom pune în aşteptare timp de 90 de zile”, a specificat preşedinta Comisiei Europene.
„Dacă negocierile nu sunt satisfăcătoare, contramăsurile noastre vor intra în vigoare”, a avertizat Ursula von der Leyen într-un mesaj pe reţeaua X.
Ea a subliniat că, între timp, continuă „activitatea pregătitoare” pentru alte contramăsuri ale blocului european: „După cum am mai spus, toate opţiunile rămân pe masă”, a declarat șefa executivului european.

„Salut anunţul preşedintelui Trump de a suspenda tarifele reciproce”
Joi dimineață, președinta Comisiei Europene a salutat anunțul președintelui american Donald Trump privind suspendarea pentru 90 de zile a deciziei de aplicare a unor „tarife reciproce”, care ar fi dus la impunerea unei taxe de 20% asupra blocului european.
„Salut anunţul preşedintelui Trump de a suspenda tarifele reciproce. Este un pas important către stabilizarea economiei globale”, a declarat ea pe X.
„Condiţiile clare şi previzibile sunt esenţiale pentru funcţionarea comerţului şi a lanţurilor de aprovizionare”, a adaugat Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană anunțase că a aprobat un prim set de contramăsuri
Comisia Europeană anunțase, miercuri, că a obținut sprijinul țărilor membre și că a aprobat un prim set de contramăsuri la taxele impuse de SUA pentru oțel și aluminiu, ce urmau să intre în vigoare pe 15 aprilie.
Astfel, Uniunea Europeană ar fi impus taxe suplimentare de 25% asupra unei serii de importuri din SUA, ca reacție la taxele vamale americane pentru metale.
Bruxelles-ul a precizat miercuri, înainte de anunțul lui Donald Trump privind suspendarea tarifelor reciproce, că continuă să evalueze modul în care va răspunde taxelor pentru automobile și tarifelor mai generale anunțate de Trump săptămâna trecută.

Trump cere UE reducerea excedentului comercial cu SUA
Trump solicită Uniunii Europene să își reducă excedentul comercial cu SUA, de exemplu, prin achiziționarea unor cantități nerealiste de gaz sau prin relaxarea standardelor de siguranță pentru automobile.
Deși Europa vinde mai multe bunuri către SUA, americanii beneficiază și ei de un excedent în ceea ce privește serviciile.
În ansamblu, relația comercială de 1,3 trilioane de euro are o diferență de doar aproximativ 50 de miliarde de euro.
„UE consideră că tarifele americane sunt nejustificate şi dăunătoare, provocând prejudicii economice ambelor părţi, precum şi economiei mondiale. UE şi-a exprimat clar preferinţa de a găsi soluţii negociate cu SUA, care să fie echilibrate şi reciproc avantajoase”, a declarat executivul comunitar în comunicatul său de miercuri în care anunţa că va riposta la tarifele preşedintelui Donald Trump pentru oţel şi aluminiu.
În același timp, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a relansat săptămâna aceasta propunerea eliminării tuturor tarifelor industriale, într-un acord „zero pentru zero” bazat pe reciprocitate.
Decizia surprinzătoare a lui Donald Trump
Decizia surprinzătoare a președintelui american Donald Trump de a suspenda majoritatea taxelor vamale impuse recent asupra a zeci de țări a adus, joi, o ușurare piețelor financiare mondiale, chiar dacă a intensificat războiul comercial al SUA cu China.
Modificarea de situație, care a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce noile tarife au intrat în vigoare pentru majoritatea partenerilor comerciali, a avut loc după cel mai intens episod de volatilitate a piețelor financiare de la începutul pandemiei de COVID-19.
