UE a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), reuniţi miercuri la Bruxelles, au adoptat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Este cel de-al unsprezecelea pachet de măsuri restrictive. Prin acesta se dorește consolidarea sancţiunilor deja impuse cu scopul de a evita ocolirea acestora, potrivit unei surse oficiale, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Aceste noi sancţiuni includ atât sancţiuni individuale, cât şi „măsuri de combatere a eludării”, a anunţat Suedia, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Ce urmărește UE prin acest nou pachet de sancțiuni

22 iunie 2023
Foto MapRoomnet

Scopul acestor noi măsuri restrictive este acela de a se evita ca bunuri a căror exportare către Rusia este interzisă să nu găsească un drum de aprovizionare a complexului militar rus.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene a identificat în special opt firme chineze acuzate de reexportul de bunuri sensibile către Rusia.

În urma unor discuţii cu Beijingul, cinci dintre acestea au fost eliminate de pe listă, însă trei firme cu sediul în Hong-Kong rămân vizate deoarece sunt ruseşti, a declarat o sursă diplomatică, citată de AFP.

O companie iraniană, două companii din Emiratele Arabe Unite, două firme cu sediul în Uzbekistan, una în Armenia şi una în Siria sunt, de asemenea, vizate.

Ce măsuri au luat ambasadorii UE

Uniunea Europeană încearcă să descurajeze firmele străine şi ţările terţe să ajute Moscova prin reexportul către Rusia a unor bunuri care pot fi utilizate de complexul militar-industrial rus, inclusiv semiconductori şi circuite integrate.

Cel de-al unsprezecelea pachet de măsuri vizează frigiderele, imprimantele, calculatoarele electronice şi alte produse care „contribuie la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi de securitate”. Această listă numără 155 de pagini.

În același timp, europenii au interzis accesul în porturi şi ecluze de pe teritoriul UE pentru navele suspectate de încălcarea interdicţiei privind importul de ţiţei şi de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă.

Statele europene au prelungit suspendarea licenţelor de emisie în UE pentru cinci organe de presă ruseşti aflate sub controlul permanent al conducerii ruse, precum şi interdicţia de difuzare a conţinutului acestora. Totodată, au fost adăugate pe lista neagră 71 de persoane şi 33 de entităţi implicate în deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Acordul la care au ajuns ambasadorii la UE nu a fost încă aprobat în mod oficial. Identităţile persoanelor şi entităţilor sancţionate vor fi apoi publicate în Jurnalul Oficial al UE, când măsurile vor intra în vigoare.

author avatar
Mihai Morcovescu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE