Ucraina încearcă să convingă partenerii europeni să prelungească acordul din 2022 care scutește produsele agricole ucrainene de la plata taxelor vamale, acord care expiră pe 6 iunie. Acesta a fost implementat pentru a sprijini Ucraina în timpul războiului cu Rusia, iar acum, după ce Comisia Europeană a reintrodus taxele vamale pentru anumite produse, negocierile pentru prelungirea acordului se anunţă dificile, potrivit AFP.
Preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul Ucrainei, Oleksandr Haidu, a făcut apel joi, în timpul unei vizite la Paris, la încheierea unui „parteneriat” cu Franţa şi Uniunea Europeană în domeniul agricol.
🇺🇦🇫🇷 Oleksandr Haydu, Head of the Agricultural Committee of the Verkhovna Rada:
✅ Held working meetings with representatives of the economic commissions of the French Senate and National Assembly🇫🇷
✅ Focused on developing partnerships, technological exchange, and expanding… pic.twitter.com/VJbE195lKh— Партія «Слуга Народу» (@sluganarodu_pp) March 24, 2025
„Ceea ce este cel mai urgent este o reînnoire a acordului (…). Ce facem după 6 iunie?”, declara el presei.
El şi-a exprimat îngrijorarea miercuri, la Bruxelles, menţionând că până în prezent nu a fost prezentat niciun proiect de acord.
„Ucraina vrea un acord cât mai repede, pentru că agricultorii ucraineni nu au vizibilitate şi nu-şi pot planifica activităţile”, pleda el.
🇺🇦🇪🇺 Oleksandr Haidu: In Brussels, we met with @PToveri, Chair of the EP Delegation to the EU-Ukraine Parliamentary Association Committee. The main topic was Ukraine’s European integration and preparations for 🇪🇺 membership
✅ Discussed:
🔹 Integration of the agricultural… pic.twitter.com/JFi6MOyFVe— Партія «Слуга Народу» (@sluganarodu_pp) March 20, 2025
Acest acord a generat reticenţă în rândul agricultorilor
Acest acord a generat reticenţă în rândul agricultorilor din anumite state membre ale Uniunii Europene, care consideră că se creează o concurenţă neloială. Deşi ţările vecine Ucrainei îşi exprimă solidaritatea faţă de Kiev, ele subliniază necesitatea protejării propriilor agricultori. Astfel, ca urmare a creşterii importurilor, anumite state membre UE, precum Ungaria, Slovacia sau Polonia, au impus restricţii unilaterale.
Bruxellesul a impus, la rândul său, restricţii asupra anumitor produse ucrainene pentru a proteja alimentele considerate „sensibile”, precum ouăle, carnea de pasăre, zahărul, ovăzul, porumbul, cerealele decorticate şi mierea.

Cu toate acestea, statele membre din estul UE continuă să facă presiuni asupra Comisiei. În februarie, acestea au trimis o scrisoare în care solicitau introducerea unor cote specifice pentru fiecare stat membru.
În faţa acestor critici, preşedintele Comisiei Agriculturii din Parlamentul ucrainean a încercat să ofere asigurări, în timpul vizitei sale la Paris.
„Ucraina nu este un concurent al UE. Ucraina nu este un concurent al Franţei. Ucraina este un partener. Ucraina poate fi complementară în consolidarea suveranităţii alimentare a Europei şi independenţei, mai ales în contextul turbulenţelor politice actuale”, declara Oleksandr Haidu. El a dat asigurări că Ucraina este pregătită să negocieze în vederea găsirii „unui compromis acceptabil ambelor părţi”.