Armata din Ucraina a anunțat joi că și-a retras trupele dintr-un cartier strategic al orașului Ceasov Iar (Ceasiv Iar) din estul țării. Cu o zi înainte, Moscova pretinsese că este în controlul acestui cartier.
“După o analiză atentă, comandamentul a hotărât să se retragă pe poziţii mai sigure şi mai bine pregătite”, a relatat la televiziune purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Hortiţea din zona respective, Nazar Voloşin.
Rusia cuceră un cartier strategic în estul Ucrainei, sperând la o străpungere decisivă
Miercuri, Rusia a anunţat că au cucerit cartierul strategic Ceasov Iar din orelul ocupat de multe luni, încercând să avanseze în estul Ucrainei. Această victorie le-a dat speranţa unei străpungeri decisive în regiune.
Datorită amplasamentului său înalt, trupele ruse ar putea atinge Kramatorsk, cel mai mare oraș minier din regiunea Donețk și o importantă garnizoană ucraineană în această parte a frontului. Tunurile sunt incluse în arsenalul lor de arme.
“Nu mai era posibil să menţinem poziţiile noastre în cartierul Kanal, unde duşmanul a pătruns, deoarece aceasta ameninţa viaţa şi sănătatea soldaţilor noştri. Poziţiile noastre de apărare au fost distruse”, a explicat Nazar Voloşin.
Armata rusă a continuat să bombardeze restul orașului, care se afla de cealaltă parte a canalului, în încercarea de a-l cuceri complet, conform purtătorului de cuvânt.
Armata rusă intensifică bombardamentele în Ceasov Iar

În ultimele 24 de ore, doar în zona Ceasov Iar au fost înregistrate 238 de bombardamente . Majoritatea tirurilor de artilerie au vizat partea de sud a orașului, informează autoritățile locale.
Miercuri, canalul de Telegram DeepState, o sursă apropiată armatei ucrainene, a relatat că cartierul a fost complet distrus. Refuzul de a se retrage nu va face decât să agraveze pierderile. Este important să luăm în considerare sursele deschise atunci când analizăm aceste informaţii.
Canalul a concluzionat că retragerea din acest cartier este o decizie logică, chiar dacă dificilă.
În ultimele luni, armata rusă a preluat inițiativa pe frontul din est, avansând treptat. Obiectivul ei este să submineze liniile de apărare ucrainene în regiunea Donețk, pentru a ocupa zonele pe care nu le controlează încă. Acest conflict este în desfășurare de peste doi ani de la declanșarea invaziei, iar tensiunile separatiste au persistat în regiune timp de zece ani.