Potrivit premierului ucrainean Denis Șmîhal, Ucraina va primi în următorii patru ani aproximativ 60 de miliarde de dolari ca ajutor militar, în baza peste 20 de acorduri de securitate semnate cu aliații săi care o sprijină în conflictul cu Rusia.
Ucraina semnează acorduri de securitate cu țările NATO și UE
În ultimele luni, Ucraina a semnat mai multe acorduri bilaterale de securitate cu țări membre ale UE și NATO, inclusiv cu SUA. De asemenea, alte acorduri sunt în curs de pregătire.
Vineri, premierul polonez Donald Tusk a confirmat că ţara sa va semna un acord cu Ucraina înainte de summit-ul NATO din 9-11 iulie. La fel, omologul său ceh Petr Fiala a anunţat că negocierile cu Kievul privind o temă similară vor fi finalizate până la aceeaşi dată.
Potrivit acestor acorduri, în următorii patru ani, partenerii noștri au angajamentul de a furniza Ucrainei ajutor militar în valoare totală de 60 de miliarde de dolari pe an. Premierul Denis Șmîhal a dezvăluit într-o ședință a guvernului faptul că Ucraina va primi sprijin financiar din partea fiecărei țări cu care a semnat astfel de acorduri, însă nu a oferit detalii publice.

Acorduri bilaterale de securitate
Aceste acorduri sunt încheiate în baza unor înțelegeri bilaterale și nu sunt toate la fel. De fapt, ele pot include și anexe secrete.
Ca parte a acestor acorduri, aliații Ucrainei se angajează să ofere ajutor militar pe termen lung (10 ani) și alte tipuri de asistență, cum ar fi sprijinirea industriei militare ucrainene, instruirea soldaților și cooperarea în materie de transfer de informații sau apărare cibernetică. Aceste măsuri sunt menite să ajute Ucraina să facă față războiului cu Rusia și să ofere Kievului aranjamente de securitate provizorii în vederea unei eventuale aderări la NATO.
Aceste acorduri stabilesc consultări imediate pentru a lua decizii cu privire la pașii următori în eventualitatea unei agresiuni viitoare din partea Rusiei, în cazul în care actuala criză armată va lua sfârșit.