Echipa națională din Ucraina participă la Euro 2024, în același grup cu echipa României și fiecare meci este o luptă pentru onoarea lor. Cu toate acestea, acești jucători au mereu în gând războiul din țara lor de origine. După cum au declarat pentru The Guardian, acest conflict îi afectează pe fotbaliști în fiecare zi și le aduce o motivație suplimentară de a juca pentru țara lor.
Taras Stepanenko, simbol al loialității la Șahtior Donețk
Taras Stepanenko a fost întotdeauna o speranță strălucită pentru fotbalul ucrainean. Pe măsură ce a evoluat, și-a dezvoltat lectura excelentă a jocului și abilitatea de a pas să corecteze. Dar mai presus de toate, avea o siguranță și o aură de calitate care l-au transformat într-un jucator remarcabil. Când a semnat cu echipa Șahtior Donețk la vârsta de 21 de ani, părea că drumul către un club mare din Europa era deja trasat. De atunci au trecut mai bine de paisprezece ani, iar el încă este acolo. Taras a câștigat de 11 ori titlul la campion al Ucrainei și opt cupe. Deși mulți l-au considerat un talent neîmplinit, loialitatea sa este apreciată în Ucraina.
“Acest conflict a afectat jucătorii ucraineni de mai bine de doi ani”, a spus Stepanenko. “Ieri, Harkovul a fost ţinta unui atac aerian rusesc, lăsând în urmă distrugeri şi persoane decedate. Aceste ştiri se repetă zilnic. Nimeni nu ştie când va lua sfârşit acest război. Ne este greu să ne concentrăm pe fotbal având în minte prietenii şi familiile noastre din Ucraina. Suntem cu gândul la ţara noastră şi la oamenii noştri”.
Scandal și reconciliere între Stepanenko și Raț în urma glumei despre retragere
În meciul cu România care a marcat debutul Ucrainei în grupa de calificare, Stepanenko nu a jucat cel mai bun fotbal. Acest lucru l-a determinat pe fostul său coleg de la Şahitor, Răzvan Raţ, să glumească că îl va suna pentru a-i spune să se retragă. Deşi această glumă a provocat un mic scandal, Rat i-a telefonat lui Stepanenko pentru a-i cere scuze. Cei doi sunt buni prieteni şi s-au împăcat imediat.
În timpul meciului cu România, atacurile asupra vârstei sale l-au deranjat pe Stepanenko. “După înfrângere, oamenii spun că am devenit prea bătrân”, a declarat el. “Cu toate acestea, am 34 de ani când am învins Barcelona și jucam împotriva echipei Angliei sau Italiei. Nu pot să înțeleg ce s-a schimbat. Ultimele șase luni nu au fost productive pentru mine din cauza accidentărilor, dar nimeni nu observă că după fiecare meci din Ucraina, vin acasă și fac exerciții intense. Astfel, când antrenorul îmi oferă o șansă să joc, sunt pregătit să performez la nivelul meu maxim. Cel mai important lucru este ceea ce fac eu pe teren, nu ceea ce spun alții despre mine.”

Ucraina caută victoria decisivă pentru calificare la Euro
Chiar dacă toate cele patru echipe din grupă au înregistrat câte o victorie și o înfrângere, diferența de goluri face ca Ucraina să aibă nevoie de o victorie pentru a se califica, în timp ce un egal ar fi suficient pentru Belgia. Dacă va exista o echipă câștigătoare în celălalt meci, atunci un rezultat de egalitate ar fi suficient pentru ambele echipe.
După meciul împotriva Slovaciei, Stepanenko a admis că Ucraina a arătat o performanță mai bună decât în jocul precedent cu România. El a recunoscut că, în meciul împotriva României, echipa lor nu a fost unită și au jucat mai mult ca jucători individuali. Pentru a obține succes într-un turneu de genul acesta, este nevoie de o echipă puternică și coezivă, care să demonstreze rezultate bune pe teren.
“Chiar dacă nu avem obiective precise de a câştiga competiţia sau de a ieşi din grupă, echipa naţională continuă să fie un reper important pentru noi. Ne bucurăm că am obţinut calificarea la Euro şi suntem mândri să unim oamenii şi întreaga ţară. Aşa cum spune mijlocaşul Georgiy Sudakov: “Această experienţă este o reuşită incredibilă pentru că ne aduce împreună şi ne face mai puternici ca naţiune”.
“Sunt uimit de faptul că oamenii se reunesc în locuri unde există curent electric, televiziune și internet pentru a urmări meciurile noastre, chiar și atunci când nu este disponibil. Acest lucru arată reziliența și determinarea poporului nostru. Chiar și soldații noștri din tranșee își găsesc moduri de a ne urmări echipa și sunt mândru că putem face față chiar și în astfel de condiții dificile”.