Conform unui sondaj recent, majoritatea oamenilor din Ucraina (57%) sunt de părere că este necesar să înceapă negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului provocat de invazia din Ucraina. Acest studiu a fost realizat în luna mai de către Institutul Internațional de Sociologie din Kiev și a fost finanțat prin cooperarea dintre SUA și Suedia.
Aproximativ 38% dintre persoane se opun inițierii discuțiilor cu dușmanul
Acesta este primul sondaj publicat de la începutul războiului în care majoritatea ucrainenilor se pronunță în favoarea inițierii unor negocieri pentru a pune capăt conflictului.
Într-un sondaj recent, 66% dintre participanţi au afirmat că Ucraina ar trebui să-şi recupereze toate teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea, o peninsulă din Marea Neagră ocupată de Rusia în 2014, cât şi regiunile estice Doneţk şi Lugansk, pe care Moscova le-a anexat în septembrie 2022 împreună cu Herson şi Zaporojie din sudul Ucrainei.
Chiar mai mult, 74% si 76% nu sunt de acord cu oprirea aspiratiilor Ucrainei de aderare la NATO si Uniunea Europeana, in cazul unui potential acord de pace cu Rusia.
Un sondaj telefonic a fost realizat între 8 și 25 mai, intervievând peste 2.500 de adulți care locuiesc în teritoriile ucrainene controlate de guvernul de la Kiev. Aceste numere de telefon au fost alese aleatoriu pentru a asigura un eșantion cât mai reprezentativ.
Ucraina pregătește un plan detaliat de pace
Negocierea cu Rusia este un subiect frecvent discutat în discursul oficial din Kiev şi în opinia publică ucraineană, deoarece situaţia de pe front se schimbă treptat, dar constant spre avantajul Rusiei şi armata ucraineană are puţine şanse să o inverseze.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi ministrul său de externe, Dmitro Kuleba, au avut în ultimele săptămâni contacte directe şi publice cu diverşi lideri, inclusiv prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, candidatul republican la preşedinţia SUA Donald Trump și ministrul chinez de externe Wang Yi. Toți acești lideri sunt în favoarea încetării războiului cât mai curând posibil și susțin reluarea negocierilor pentru a se ajunge la un acord.
Zelenski a făcut cunoscut că va dezvălui un plan detaliat de pace până la sfârşitul lunii noiembrie. După ce acesta va fi aprobat de comunitatea internaţională, va fi prezentat şi Rusiei.

Potrivit preşedintelui ucrainean, pacea în Ucraina trebuie să includă recuperarea integrităţii teritoriale, dar aceasta nu trebuie să se facă prin mijloace violente. Acesta a declarat recent într-un interviu acordat mai multor media franceze că este esenţial să găsim o soluţie justă pentru toate părțile implicate.
Putin cere renunțarea Ucrainei la regiunile anexate pentru negocieri de pace
În prezent, forțele ruse ocupă aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei și au avansat lent de-a lungul celor 1.000 km ai frontului începând cu cucerirea orașului strategic Avdiivka în luna februarie.
În ultima lună, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Moscova este deschisă pentru negocieri privind încetarea războiului. Cu toate acestea, el condiționează această posibilitate de renunțarea Ucrainei la cele patru regiuni anexate de Rusia în 2022, în plus de Crimeea, și la aspirația sa de a adera la NATO.
Zelenski a afirmat cu fermitate că nu va renunța la teritoriu, subliniind că acest lucru este o chestiune “foarte, foarte dificilă”. Cu toate acestea, a menționat posibilitatea de a organiza un referendum pentru a aborda această problemă sensibilă.
Un referendum nu este cea mai bună opțiune pentru poporul ucrainean, deoarece ar putea duce la o victorie pentru Putin și la pierderea de teritorii. Aceste declarații au fost făcute de Zelenski într-un interviu acordat unui media francez, conform Ukr.net. Având în vedere situația delicată cu care ne confruntăm cu Rusia, trebuie să considerăm alte soluții mai eficiente pentru a păstra teritoriile noastre.
CITIȚI ȘI: Ucraina a recuperat 250 de cadavre ale soldaților săi