Miercuri seara, ministrul german de externe Annalena Baerbock va porni într-o nouă vizită în Orientul Mijlociu, cu un focus special pe Israel şi Ramallah. Scopul acestei vizite este de a sprijini eforturile internaţionale pentru încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza.
Aceasta va fi a “noua călătorie a ministrului de externe în Israel și a unsprezecea în total în Orientul Mijlociu și Apropiat, după atacul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023.” Purtătoarea ei de cuvânt, Kathrin Deschauer, a făcut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă ținute la Berlin.
Annalena Baerbock caută soluții pentru încetarea focului în Gaza
Annalena Baerbock face o mutare surprinzătoare într-un moment crucial, când în Occident, sub conducerea Washingtonului, se incrementează presiunile asupra guvernului condus de Benjamin Netanyahu pentru a ajunge la un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza după descoperirea recentă a şase israelieni luţi ostatici într-un tunel.
În timpul vizitei sale în Orientul Mijlociu, Annalena Baerbock va face oprire în Riad, Arabia Saudită şi apoi în Iordania. Ea va avea întâlniri cu omologii săi din cele două ţări joi, înainte de a zbura spre Tel Aviv.
Întrevederile cu ministrul afacerilor externe Israel Katz și cel al apărării, Yoav Gallant, care vor avea loc vineri, se concentrează pe “planuri pentru o încetare imediată a focului umanitar, care va duce la eliberarea ostaticilor și furnizarea de ajutor umanitar urgent pentru locuitorii din Gaza.” Acest lucru a fost anunțat de Kathrin Deschauer.
Baerbock se întâlnește cu oficialii din Orientul Mijlociu pentru a discuta despre încetarea violenței
Ca încheiere, şefa diplomaţiei germane s-a întâlnit cu reprezentanţi palestinieni la Ramallah şi cu premierul local Mohammed Mustafa pentru a discuta despre soluţii pentru prevenirea escaladării violenţei în Cisiordania.
Conform bilanțului oficial al autorităților israeliene, atacul comis de forțele Hamas din sudul Israelului pe 7 octombrie a dus la moartea a 1.205 persoane, majoritatea fiind civili.
Din cei 251 de oameni răpiți în acea zi, 97 încă sunt ținuți captivi în Gaza, iar 33 se consideră că au fost uciși de armată.
După o serie de rachete lansate din Fâşia Gaza în Israel, armata israeliană a declanșat o amplă ofensivă militară. Conform ultimelor rapoarte, în Gaza au murit cel puțin 40.861 de persoane și alte milioane au fost afectate de conflictul armat. Aceste tragice evenimente au provocat un dezastru umanitar și numeroase persoane se văd nevoite să-și părăsească casele și orașele pentru a scăpa cu viața.
CITIȚI ȘI: Ucraina: Lavrov către SUA – „Nu luați în glumă liniile roșii ale Rusiei”